IluroSport » Gàlia Dvorak Khassanova

Gàlia Dvorak Khassanova

Aquesta setmana s’ha sabut que Gàlia serà present als Jocs Olímpics de Tòquio, i d’aquesta manera participarà per quarta vegada en la gran cita mundial de l’esport. És evident que això motiva que fem un repàs de la biografia esportiva d’una esportista molt precoç, que fa just 20 anys va guanyar el seu primer títol a nivell internacional, i que ja va ser proclamada la millor esportista absoluta de la ciutat quan encara estava en edat infantil.

Nascuda a Ucraïna, va arribar de ben petita a Mataró

Nascuda el 1 d’abril del 1988 a Kiev, Ucraïna. Els seus pares eren destacats jugadors de tennis taula i la Gàlia heretaria l’afició que tenien per aquest esport i també el seu talent. Quan tenia dos anys la família ja va arribar a Catalunya i no tardaria massa a venir a la nostra ciutat.

Gàlia amb la seva mare Flora Khassanova / Foto: El Tot Esport

L’any 1998-99 la seva mare Flora Khassanova ja va jugar amb el CN Mataró a la màxima categoria, i la temporada següent, la Gàlia, amb 12 anys, formava part del segon equip que jugava a la 1a Estatal. La temporada 2001-02, amb només 13 anys, ja va debutar amb el primer equip a la Superdivisió Estatal.

Els èxits amb l’equip del Centre Natació Mataró

Amb l’equip del Centre Natació Mataró, que entrenava la seva mare, la temporada 2003-04 va obtenir el primer títol de la Superdivisió Estatal, amb Wu Xue, Tatiana Sorotxinska i Alba Prades de companyes. La Gàlia i la Wu Xue van repetir dos anys més tard, amb Natalia Prosvirnina i Júlia Bosch completant l’equip. A part també va aconseguir tres subcampionats d’aquesta Superdivisió (02-03, 04-05 i 14-15).

L’equip que va guanyar el primer títol de Superdivisió / Foto: CNM

A nivell estatal, s’ha de dir que també va aconseguir tres títols de la Copa de la Reina dels anys 2004, 2005 i 2011.

A nivell europeu el CN Mataró va disputar la temporada 2004-05 els quarts de final de la Copa d’Europa de clubs i en cinc ocasions els vuitens de final de la Copa ETTU, que en els primers anys s’anomenava Copa Nancy Evans.

Plantilles i classificacions del Centre Natació Mataró al llarg de la història

Debut amb la selecció espanyola

Gàlia Dvorak i Sara Ramírez de cadets / Foto: RFETM

Des de ben joveneta la Gàlia ja va ser cridada a les seleccions estatals de base, i va obtenir el seu primer títol destacat l’any 2001 quan va guanyar a Terni (Itàlia) la medalla d’or per equips en el campionat d’Europa cadet. També va guanyar la plata individual caient a la final davant la russa Zelenova i després de derrotar Mikhailova, una altra russa, a semifinals. També en dobles va guanyar la plata, formant parella amb la ripolletenca Sara Ramírez, amb la qual obtindrien destacats èxits a nivells internacional, sent conegudes en l’ambient del tennis taula espanyol com “las chicas de oro”.

L’any següent, el 2002, amb només 14 anys, es va proclamar campiona d’Espanya absoluta i de dobles, fent parella amb Sara Ramírez, i també va obtenir la plata individual en l’Europeu de Joves i l’or en dobles, i ja va participar per primera vegada a un europeu absolut, formant part de la selecció d’Espanya que va pujar a 1a Divisió.

Una carrera esportiva plena d’exìts

I els èxits van anar continuant i intentarem detallar alguns dels més destacats, sense incloure-hi les seves bones actuacions en els tornejos del circuit mundial, que han estat moltes. S’han de valorar adequadament els resultats a nivell mundial, ja que és ben sabut com les jugadores xineses dominen aquest esport.

2003.- Campiona d’Espanya absoluta, i també en dobles i dobles mixtos.
Primera participació en un Mundial absolut a París, arribant a setzens de final en dobles mixtos.

2004.- Campiona d’Espanya absoluta i també en dobles mixtos.
Campiona d’Europa Júnior individual i per equips en el campionat celebrat a Hongria.

2005.- Quart títol consecutiu de campiona d’Espanya absoluta i també campiona en dobles.
Participa en el Mundial de la Xina.
Quart lloc en dobles als Jocs del Mediterrani.
Campiona d’Europa júnior per equips i bronze en individual.
Plata en dobles i bronze per equips en el Mundial Juvenil.

2006.- Campiona d’Espanya en dobles i dobles mixtos.
Bronze inidvidual a l’Europeu júnior.

2007.- Participa al Mundial de Zagreb, arribant a 1/16 de final en dobles.

2008.- Participa per primera vegada en els Jocs Olímpics a Beijing en la competició per equips, caient a la fase de grups. Espanya va perdre davant Corea (0-3) i Japó (2-3) i la victòria davant Austràlia (3-0) va ser estèril, però va servir perquè la Gàlia guanyés el seu primer partit en uns Jocs Olímpics davant Miao Miao i el segon en el de dobles fent parella amb Zhu Fang. L’altra component de l’equip espanyol era Yanfei Shen.

Gàlia amb Zhu Fang en el matx de dobles a Beijing / Foto: RFETM

2009.- Cinquè lloc a l’Europeu absolut per equips.
Bronze per equips als Jocs de Mediterrani de Pescara.
Participa el Mundial del Japó, arribant a 1/16 de final en dobles.

2010.- Amb Espanya 15è lloc al Mundial per equips.
Aconsegueix la seva millor posició al rànquing mundial arribant a la 72a plaça.

2011.- Sisè lloc a l’Europeu absolut per equips.
Participa al Mundial de Rotterdam arribant als vuitens de final en dobles.
Campiona d’Espanya en dobles.

2012.- Participa als Jocs Olímpics de Londres caient en els vuitens de final de la competició per equips, on formava junt amb Sara Ramírez i Yanfei Shen. Eren el 10è equip per rànquing, i aspiraven a diploma, però no van sort en el sorteig que les va emparellar en la primera eliminatòria ni més ni menys que amb la Xina, que va guanyar per 0-3. La Gàlia només va jugar el partit de dobles, amb Sara Ramírez.

Gàlia amb Sara Ramírez a Londres 2012 / Foto: RFETM

2013.- Participa el Mundial de París arribant a 1/16 de final en dobles mixtos.
En el Campionat d’Europa celebrat a Schwechat (Àustria) va aconseguir el bronze europeu absolut en dobles fent parella amb la sueca Matilda Ekholm (Vic). En quarts de final van eliminar les txeques Pnkakova i Vacenoska i a la semifinal van caure davant les alemanyes Solja i Winter.

Amb la sueva Matilda Ekholm va aconseguir el bronze europeu absolut

2014.- Fitxa per l’equip francès de Le Grand Quevilly un dels equips més destacats de la lliga francesa i arribant als quarts de final de la Champions la temporada 2016-17.

2015.- Al Mundial de Souzhou arriba a 1/16 de final en dobles.
En l’Europeu Absolut arriba a vuitens de final en dobles mixtos.

2016.- Participa als Jocs Olímpics de Rio, caient a la 1a ronda individual davant Gui Lin, brasilera d’origen xinès, per 2-4.
Arriba a 1/16 de final a l’Europeu.

2017.- Al Mundial de Dusseldorf arriba a quarts de final en dobles mixtos amb Álvaro Robles.
Campiona d’Espanya Absoluta.

Amb Álvaro Robles en els dobles mixtos / Foto: RFETM

2018.- Campiona d’Espanya Absoluta per sisena vegada, quedant a un títol dels que va aconseguir Ana Godes entre 1983 i 1992.
En els Jocs del Mediterrani de Tarragona va guanyar l’or per equips i el bronze individual.

La Gàlia amb la medalla d’or dels Jocs del Mediterrani / Foto @galiadvorak

2019.- Arriba a 1/16 de final en dobles mixtos al Mundial de Budapest.

La temporada 2020-21 va fitxar pel Tramuntana Figueres i també per l’Olympiakos grec, aprofitant això que es pot fer en aquest esport de compaginar l’activitat en dos clubs.

Gàlia amb el seu setè títol / Foto: rfetm.es

El mes de juny del 2021 en el campionat celebrat a Antequera es va proclamar per setena vegada campiona d’Espanya absoluta superant a la final a Sofia Xuan Zhang per 4 a 0, i d’aquesta manera iguala a Ana Godes com a jugadora amb més títols estatals individuals absoluts. I els mateixos dies a la localitat malaguenya va col·laborar decisivament en l’ascens del Tramuntana Figueres a la Superdivísió Estatal, guanyant tots els seus partits de la fase d’ascens.

La temporada 2021-22 la Gàlia ha tornat a fitxar pel CN Mataró que juga a 1a Estatal i també és la responsable de la secció de tennis taula. De tota manera continua jugant a alt nivell amb l’Olympiakos grec i aconsegueix el títol de la lliga grega.

El mes d’octubre la Gàlia va participar al Campionat d’Europa per equips, però España va caure a la fase de grups davant Eslovàquia (1-3) i Alemanya (1-3). El mes de novembre participa en el Mundial que es disputa a Houston i cau davant la bielorrussa Daria Trigolos per 4 a 2.

Gàlia i la Nit de l’Esport

Gàlia l’any 2003, quan va rebre el primer guardó de millor esportista de Mataró / Foto: El Tot Esport

La Gàlia Dvorak, com ja hem dit a la introducció és l’esportista més precoç en ser proclamada la millor esportista absoluta de la ciutat. Això va passar l’any 2003, pels mèrits del 2002, quan encara era infantil. No va poder rebre en persona el guardó, ja que estava a Itàlia competint, i va ser la primera vegada que es va establir una comunicació via telefònica amb la guanyadora en l’acte de la Nit de l’Esport. L’any anterior ja havia guanyat en la seva categoria i també va guanyar en el 2004.

Gàlia al costat de l’alcalde Joan Antoni Baron, en la portada de El Tot Esport de la Nit de l’Esport del 2006

Després els dos anys següents va guanyar en la categoria cadet i el 2006, repetint el guardó absolut, corresponent als mèrits del 2005. I a continuació en els dos següents guanyaria en categoria juvenil.

En categoria sènior, i ja amb la competència d’esportistes d’altíssim nivell com Núria Martínez, Roser Tarragó, Marta Bach, Amaranta Fernàndez o Raquel Gonzàlez, entre altres, va guanyar el premi de millor esportista femenina l’any 2013.