IluroSport » Marta Bartrès Calsapeu

Marta Bartrès Calsapeu

Nascuda el 24 de març de 1983 a Mataró, la Marta Bartrès Calsapeu va ser la primera persona esportista nascuda a la nostra ciutat en pujar al més alt d’un podi en un campionat del món, vaja en guanyar un or en un Mundial. L’any 2001 va ser escollida la millor esportista de la ciutat de l’any 2000.

Com que dintre de l’esport normalment entenem per mataroní també a tot aquell que competeix per un club de la nostra ciutat, hem de fer la precisió de posar nascuda a la nostra ciutat, ja que anys abans un altre esportista vinculat a Mataró ja havia assolit la fita de proclamar-se campió del món. Havia estat també un jugador d’hoquei sobre patins, en Joan Vila, nascut a Barcelona. que jugava a l’Esport Ciclista Mataró, i que ho va aconseguir l’any 1969. També ell va ser escollit en el seu moment com a millor esportista de Mataró.

Una imatge de la Marta en joc / El Tot Esport

La Marta va ser una de les pioneres de l’esport de l’hoquei sobre patins, en la categoria femenina, a la nostra ciutat. Va ser la portera del primer equip femení d’hoquei sobre patins del Club Hoquei Mataró l’any 1995, i en aquest club va jugar-hi en tota la seva carrera esportiva. Aquesta s’allargaria fins la temporada 2008-09, jugant a la màxima categoria catalana en uns temps en què encara no s’havia implantat l’OK Lliga estatal.

Amb l’equip de CH Mataró de la temporada 2001.02 / Foto: CH Mataró

Les seves actuacions la van portar a la selecció catalana i de seguida a la selecció estatal, on va debutar en un gran esdeveniment quan encara era juvenil al Campionat d’Europa de l’any 1999 d’Alemanya, aconseguint el subcampionat per darrere de Portugal.

Amb la selecció catalana

A partir d’allà va ser indiscutible a la porteria de la selecció espanyola i cada any va anar afegint èxits al seu palmarès. El més important va ser l’any 2000 a Alemanya en el Campionat del Món Absolut, on va obtenir el títol de campiona del món. Va ser protagonista destacada del títol mundial aconseguit per Espanya, ja que no va encaixar cap gol en joc en tot el campionat. Només en va rebre un a la tanda de penals contra Argentina a les semifinals. A la final van derrotar 2-0 a Portugal.

Amb la medalla d’or del mundial del 2000 / Arxiu M. Bartrès

Gràcies a això va ser escollida la millor esportista absoluta de Mataró de l’any 2000, quan encara estaba en la seva etapa juvenil. Vaja que va ser l’última millor esportista de la ciutat del segle XX.

Després els èxits es van anar succeint any rere any:

  • L’any 2001 va obtenir una altra plata europea a Itàlia, caient a la final davant Portugal.
  • A finals de l’any 2002 va obtenir el tercer lloc al Mundial de Portugal després de perdre amb Argentina en semifinals i superar Portugal en la lluita pel bronze per 2-1.
  • L’any 2003 va assolir un altre subcampionat d’Europa a França, caient a la final davant Alemanya.
  • L’any 2004 va aconseguir un bronze al Mundial d’Alemanya, repetint derrota en semifinals amb Argentina i victòria davant Portugal pel bronze.
  • L’any 2005 va guanyar el bronze al Campionat d’Europa de Portugal.
  • Finalment l’any 2006 va obtenir una medalla de plata al Mundial de Xile perdent a la final amb les amfitriones, després d’haver derrotat Argentina en semifinals.
Amb la selecció espanyola

Tancada la seva època d’internacional va arribar l’èxit més important amb el CH Mataró quan l’equip va quedar subcampió de Catalunya i tercer d’Espanya la temporada 2006-07, cosa que les va permetre jugar el Campionat d’Europa de clubs de la temporada següent, quedant en 5è lloc.

Amb l’equip de CH Mataró de l’any 2007 / Portada de El Tot Esport

La Marta era esportista polifacètica i també va aconseguir destacats èxits en una especialitat tan diferent, a estar sota pals en una porteria d’hoquei, com és l’atletisme en proves de llarga distancia, corrent amb la samarreta el Centre Atlètic Laietània. L’any 1998 va quedar campiona de Catalunya cadet en els 3000 metres llisos. L’any següent va obtenir el subcampionat, millorant el seu temps fins a 10:36.85. Finalment ’any 2000 en la seva última incursió important en el món de l’atletisme va guanyar el bronze juvenil, sempre en els 3000 m llisos.