IluroSport » El Poliesportiu Eusebi Millan

El Poliesportiu Eusebi Millan

Article escrit el 16 de març del 2022, aniversari d’aquesta instal·lació esportiva mataronina.

Avui 16 de març fa exactament 37 anys que es va inaugurar el pavelló poliesportiu municipal que porta el nom d’Eusebi Millan, un dels introductors del bàsquet a la nostra ciutat. Anem a recordar breument la història d’aquesta instal·lació…

Vuit anys de llarga espera

L’any 1976 la nostra ciutat només comptava amb dues instal·lacions cobertes per a la pràctica esportiva: el Palau d’Esports i la pista coberta del Velòdrom. Això evidentment impedia el progrés dels esports d’equip i es va començar a projectar l’obra d’aquesta nova instal·lació a l’actual barri de Pla d’en Boet, a la zona que aleshores tothom coneixia com el Polígon Espartero.

El plànol del poliesportiu en la portada de la revista Ilurosport de finals del 1976

Van començar les obres l’any 1977, amb un pressupost inicial de 35 milions de pessetes (o sigui 210.00 euros) i estava previst que sobretot la poguessin utilitzar-la el Joventut Handbol Mataró i l’Associació Esportiva, que encara no tenia la pista coberta, i que utilitzaven la pista del Velòdrom, junt amb l’hoquei sobre patins d’Esport Ciclista Mataró.

Van començar les obres però ben aviat es van aturar, quan s’havia posat només la teulada. Així fins a l’any 1980, en què es va aprovar la finalització del que aleshores se’n deia Pavelló Espartero o de Pla d’en Boet. Però la cosa no va avançar al ritme esperat i per exemple l’equip masculí d’handbol ja havia desaparegut i els jugadors havien marxat a localitat veïnes i l’Esportiva ja havia cobert la seva pista del Centre Catòlic, la popular “Gàbia”. Durant un temps, aquell cobert, va servir sobretot per fer-hi revetlles i festes populars.

El mes de desembre del 1983 es deia a la ràdio que el pavelló ja “està quasi acabat”. Però res… Més endavant el regidor d’Esports afirmava que pel setembre del 1984 estaria acabat.

El poliesportiu a punt de la seva inauguració / Foto: Arxiu El Tot Esport

Els primers partits s’hi van jugar el mes de gener del 1985, quan l’equip femení del Joventut Handbol Mataró havia pujat a 1a Estatal per primera vegada, i quan el club del barri l’Associació Esportiva Pla d’en Boet començava a progressar de manera important. El primer partit oficial de categoria estatal, jugat contra el Molins de Rei, va acabar amb un resultat de 9 a 4, ben poc habitual actualment.

El president Jordi Pujol tallant la cinta, amb l’alcalde Manuel Mas al seu costat / Foto: Arxiu El Tot Esport

La inauguració es va efectuar el 16 de març del 1985 i va ser el mateix president de la Generalitat Jordi Pujol el que va tallar la cinta, i a partir d’aquell moment han passat per aquella instal·lació molts esportistes de diferents clubs locals i escoles que n’han fet us, i s’hi ha rebut la visita de moltíssims clubs forans.

Problemes

En l’últim cap de setmana del 12-13 de març del 2022, la pluja i el problema amb les goteres (un problema que no és nou en aquella instal·lació, ni en moltes altres de la ciutat, veure anècdota al final de la Història Palau Josep Mora) va fer que els partits de bàsquet de competició estatal (Lliga Challenge femenina i Lliga EBA masculina) que s’havien de jugar, per part dels equips del Maresme Boet Mataró 3 Viles, s’haguessin de traslladar fora de Mataró. No obstant això, aquest problema no és l’únic que hi ha hagut en aquest pavelló i un dels més sonats es va produir a la primera època, quan el terra sintètic era d’un color cremós (algú deia que s’havia col·locat al revés) i algunes sabatilles deixaven marques. En una ocasió i en la visita de l’equip femení del Tarragona d’handbol en partit de 1a Estatal el conserge va decidir que no es podia jugar i les noies tarragonines van haver de tornar cap a casa sense disputar el partit. El fet va ser notícia en els diaris esportius de la capital, com es pot llegir en aquest retall de “El Mundo Deportivo” de sota.

Equip d’handbol del Joventut de la temporada 1999-2000 encara amb el sintètic d’origen / Foto: JHM

Aquest paviment sintètic, de tota manera, va resistir un grapat d’anys. Va ser l’estiu de l’any 2000, o sigui a punt d’entrar en el segle XXI, quan es va procedir a canviar-lo i a posar-lo del més habitual color blau.

El nou terra sintètic de color blau / Foto: maresmefilcommission.cat

Al costat del pavelló des del primer moment hi havia una pista exterior, que després de molts anys de peticions es va cobrir i es va fer la inauguració el 19 de desembre del 2016.

Foto: maresmefilmcommission.cat

El mes d’agost del 2022 s’han posat en marxa les obres de remodelació del poliesportiu, amb construcció d’una coberta nova, i que es calcula que s’han d’allargar durant 10 mesos. Durant la temporada 2022-23 els clubs usuaris (AE Boet Maresme Mataró, Aikido Mataró i CFS Ciutat de Mataró) no podran fer ús de la instal·lació i s’han de distribuir en altres equipaments de la ciutat.

Clubs usuaris de la instal·lació

Actualment el principal club que utilitza aquesta instal·lació és el Bàsquet Maresme Boet Mataró 3 Viles. Inicialment va començar com Associació Esportiva Pla d’en Boet, bàsicament com Escola Esportiva d’Iniciació. No obstant això, va anar creixent i ben aviat el club es va anomenar Associació Esportiva Boet Mataró, que va comptar amb seccions de bàsquet, voleibol i futbol sala, i després també la secció de bàsquet adaptat. Des de la temporada 2020-21 es va fusionar amb el Tres Viles.

Durant molt de temps el club de més nivell que va jugar en aquella instal·lació va ser el Joventut Handbol Mataró. També, mentre a la nostra ciutat no hi havia equip masculí, i durant tres temporades en va fer us l’Handbol Club Mataró.

Com hem dit l’AE Boet va tenir secció de futbol sala, però va desaparèixer l’any 1990. Després han utilitzat aquesta instal·lació la secció de tutbol sala del CE Mataró, després CFS Ciutat de Mataró i des del 2021 com a AE Ciutat de Mataró Enlleura’t, i també el Futsal Mataró abans d’anar al pavelló Teresa Maria Roca.

La secció de voleibol de l’AE Boet Mataró l’any 1986, va absorbir al Recomat Voleibol, club que també havia jugat en aquest pavelló, i va mantenir la seva activitat fins l’any 2009, quan va haver-hi separació amistosa i la secció es va fusionar amb el Club Volei Iluro per fundar el Club Voleibol Mataró, que va passar a utilitzar el Pavelló Euskadi.

De forma potser menys visible i amb menys activitat competitiva, una altra entitat que ha tingut la seva casa en l’Eusebi Millan ha estat el club Aikido Mataró.

La Sala d’Aikido (Dojo) / Foto: maresmefilmcommission.cat

Alguns esdeveniments importants

Inicialment l’esport que actuava en una categoria més alta era l’handbol, i un dels esdeveniments més importants que s’hi ha disputat va ser la final de la Copa Catalunya, disputada, entre Granollers i Barça, el dimarts 12 de desembre del 1995, amb mil persones ocupant les graderies habituals i l’ampliació que es va posar. Va guanyar l’equip vallesà per 36-32. En l’equip guanyador van destacar el rus Atavin i el malagueny Quino Soler, per superar un equip blaugrana que entrenava Valero Rivera i on jugaven Barrufet, Masip, Garralda, Txepkin i Urdangarín.

Cartell de la final i l’equip del BM Granollers amb el trofeu / Foto: Sport

A final de la temporada 2002-03 l’equip del Joventut hi va disputar la fase d’ascens a 1a Estatal, aconseguint pujar de categoria derrotant l’Eivissa, el Plasneon de Zaragoza i l’Ereintza basc. Després jugarien allà tres temporades en aquest categoria, i un parell d’anys més tard l’handbol va deixar aquesta instal·lació per anar cap al nou pavelló Teresa Maria Roca.

Imatge de la fase d’ascens a 1a Estatal de l’any 2003 / Foto: El Tot Mataró

Amb el progrés de la secció de bàsquet de l’AE Boet els dos equips sèniors, masculí i femení, han pujat a la Lliga EBA i la Lliga Femenina-2 (i després accedint a la Lliga Challenge), però aquests ascensos es van produir en fase finals fora de Mataró. Però cal destacar els derbis mataronins, en què els seus equips, tant masculins com femenina, s’han enfrontat als equips de la Unió Esportiva Mataró, omplint sempre les graderies del poliesportiu.

Derbi masculí / Foto: El Tot Mataró
Derbi de Lliga Femenina- 2 / Foto: Maresme Boet Mataró 3 Viles

També cal destacar els tornejos de bàsquet 3×3 que es van començar a celebrar l’any 2015.

Imatge de la pista exterior en el Torneig 3×3 / Foto: 3×3.basquetcatala.cat

En futbol sala també hi ha hagut derbis, com el de Copa Catalunya disputat la temporada 2017-18 i que acabà amb victòria del Futsal per 1-3 sobre el CFS Ciutat de Mataró.

Derbi entre CFS Ciutat de Mataró i Futsal del 2018 / Foto: El Tot Mataró

En voleibol cal destacar, entre altres, el triomf en la Lliga Catalana femenina aconseguit la temporada 2005-06, en la qual l’equip de l’AE Boet també va pujar a 1a Catalana.

Imatge de la final de la Lliga Catalana del 2006 / Foto: El Tot Mataró

Aikido Mataró, sempre ha estat present a les Santes Esportives amb les seves exhibicions i també amb organitzacions de competicions i cursos d’alt nivell, fins i tot internacional.

Una exhibició d’aikido en Les Santes Esportives / Foto: Empar Tomàs