IluroSport » Armes històriques utilitzades de forma esportiva, que porten molts títols

Armes històriques utilitzades de forma esportiva, que porten molts títols

Records… núm 92

Molts dels afeccionats al tir, eren col·leccionistes d’armes antigues, de les quals tenien especial cura, i amb elles també practicaven el seu esport predilecte, oferint un notable contrast amb la perfecció de les armes modernes, cada vegada més sofisticades. Però l’avantcàrrega, o tir amb armes històriques, es va anar obrint pas en l’alta competició, i en aquesta modalitat el club de Tir Esportiu de Mataró adquiriria un paper destacat en l’àmbit català i estatal.

Primeres medalles en avantcàrrega

El mes de març de 1979 en els primers Campionats Provincials d’aquesta nova modalitat de l’avantcàrrega, Manel Barnada, que també era tirador en les modalitats olímpiques, va quedar en 6è lloc en “Mariette”. El mes d’octubre es va celebrar el primer concurs internacional d’avantcàrrega al polígon mataroní amb gran èxit, destacant entre els participants Jacobo Pascual, Casimir Bona i Ramon Romeu. Aquest concurs es convertiria en tradicional en els anys següents.

L’any 1980 en els Campionats de Catalunya d’avantcàrrega, Manel Barnada va pujar llocs, ja que va ser subcampió en “Mariette” i 4t en “Minié”, i Jacobo Pascual també va ser 4t en Vetterli. En els Campionats d’Espanya d’avantcàrrega Jacobo Pascual va quedar 9è en “Minié”. L’any 1981 en el Campionat provincial Jacob Pascual va quedar en tercer lloc en “Witworth” i Barnada va quedar 3r en “Minié”.

Primer campionat estatal Mataró amb títol inclòs

Aquell mateix any, el mes de juliol, el polígon de Can Canyameres va acollir el seu primer Campionat d’Espanya d’avantcàrrega, i en ell va destacar el tirador del club mataroní Jacob Pascual campió en fusell “Witworth” i 3r en fusell “Vetterli” i també 2n en pistola “Kuchenreuter”.

En el III Concurs Internacional es varen assolir grans puntuacions per part de Joaquim Vila amb 98 punts en carrabina 50 metres i Jorge Schiling 97 en pistola.

Més títols estatals

L’any 1982 en els campionats provincials Jacobo Pascual va quedar campió en “Witworth” i 2n en “Minié”. Indubtablement, estava situat entre els millors tiradors catalans i espanyols, i novament ho va demostrar en el Cam-pionat d’Espanya, que es va celebrar a la nostra ciutat, proclamant-se campió en “Minié”. En aquests campionats Joan Noè va entrar en l’elit quedant 3r en “Miquelet”.

L’any següent en el campionat d’Espanya celebrat a Madrid, Manel Barnada va assolir el seu primer títol de campió de revòlver “Colt”, i l’any 1984 junt amb l’altre campió del club, Jacobo Pascual, van participar en una concentració federativa de tiradors a Can Canyameres.

En els campionats provincials celebrats a Can Canyameres, Pascual va quedar campió, establint un nou rècord provincial en “Maximilian” amb 83 punts, i en els Campionats d’Espanya celebrats a Madrid, va repetir títol, en aquesta ocasió en “Vetterli” amb 96 punts, una marca que suposava rècord d’Espanya, i també va quedar en tercer lloc en “Minié” un lloc per darrere del seu company de club Manel Barnada que es feia així amb el subcampionat.

L’any 1988, va aparèixer un nom nou entre els millors tiradors mataronins, Josep Cabrera, que es va proclamar campió d’Espanya a Mataró en pistola “Kuchenreuter” (la típica pistola de duel) amb 97 punts. Barnada va repetir “pòdium” quedant subcampió en “Minié” amb 86 punts i Sebastià Vidal també va ser subcampió en “Witworth” amb 94 punts, prova en la qual Pascual va quedar tercer. Per equips Cabrera, Barnada i Pascual van obtenir el títol en la mo-dalitat “Boutet”. Aquest campionat era un assaig del què havia de ser el gran moment esportiu de club…

El gran moment: Campionats d’Europa a Mataró

Entre els dies 1 i 4 de setembre d’aquell any el polígon de Can Canyameres va acollir els “III Campionats d’Europa d’Armes Antigues”. El Comitè Organitzador estava format per: Ernest Siquier (protocol), Francesc Calbó (instal·lacions), Josep Ruiz (secretari), Ramon Romeu (Coordinador), Pere Martí (àrbitres i personal), Manel Barnada (comptabilitat) i José Borja (assessor tècnic).

Tot va sortir a la perfecció i els tres centenars de tiradors d’onze nacions europees (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Gran Bretanya, Holanda, Itàlia, Noruega, Suècia i Suïssa) que hi varen participar en les 26 categories disputades, varen marxar molt contents de la seva estada a Mataró.

La portada del butlletí dels campionats europeus

En el pla esportiu s’han de destacar les dues medalles assolides per tiradors del club mataroní: la medalla de bronze de Josep Maria Figueres en la modalitat de Minié a 50 m amb competència amb 35 tiradors i la de plata de Lian Coburn en la competició Peterlongo (amb l’arma Mariette) per equips, on Espanya va ser segona.

Altres bones classificacions a escala individual en aquests campionats europeus foren aquestes: Lian Coburn 8è en Kuchenreuter i 14è en Mariette, Manel Barnada que va ser 8è en Minié, Sebastià Vidal va ser 12è en Minié i 10è en Witworth, Jacob Pascual va ser 13è en “Witworth”, Joan Duran va ser 20è en Vetterli i Joan Guardiola 27è en Vetterli. La gran decepció en aquesta ocasió va ser la fluixa actuació del campió d’Espanya Josep Cabrera que només va poder ser 19è en Kuchenreuter, quan amb els 97 del campionat d’Espanya hauria estat segon.

La gran capacitat organitzadora del club continuava fent somiar en què la competició de tir dels Jocs Olímpics del 92 es fes a Mataró, quan encara no estava decidit on es faria. Però ja és ben sabut que no seria així.

Josep Cabrera / Foto: El Tot Esport

Durant els anys següents més títols estatals anirien caient a les mans dels tiradors mataronins. L’any 1993 Josep Cabrera va tornar a obtenir un títol de campió d’Espanya a Alava, en la modalitat “Kuchenreuter” i a més va obtenir a medalla de bronze per equips amb Catalunya, en Mariette. En la tirada que li valgué el títol va obtenir una puntuació de 97 punts, la mateixa que l’any 1988 ja li havia donat el títol, i va superar 84 competidors en una de les proves que tenia més adeptes.

Villà, Cabrera, Mora, Andreu i Méndez, medallistes estatals / Foto: El Tot Esport

Al seu costat destacaren també Ramon Mora, campió en escopeta “Lorenzoni” i subcampió per equips amb “Hidazai” (mosquetó de metxa), Manel Andreu, subcampió en revòlver “Colt”, Josep Villà, subcampió en fusell “Witworth” i tercer per equips en “Minié” i Joaquín Méndez, tercer per equips amb “Minié”.

Campiones d’Espanya femenines

En els anys posteriors cal destacar que l’any 1994 en aquest campionat d’Armes Històriques, dues tiradores del club, Puri Fernàndez i Lluïsa Ibran es varen proclamar campiones d’Espanya amb Catalunya en la modalitat Amazona (Walkyria per equips). La primera també va ser subcampiona en Walkyria en la prova individual.

En el mateix campionat Ramon Mora i Josep Villà quedaven subcampions en les proves de “Nuñez-Castro” i “Manton”, i també formaren en l’equip català que va obtenir la plata en la modalitat de tir a plat, Hawker. Com es pot veure cada vegada més modalitats noves anaven apareixent en els campionats. Joan Cebrià va quedar tercer en Lorenzoni i Manel Andreu també va ser tercer en Minié. J.S. Guardiola i Villà formant amb Catalunya van quedar en tercer lloc en “Pauly” (Minié per equips).

L’any 1998 va haver-hi una bona collita de títols: Josep Villà en “Manton” i “Lorenzoni” en proves individuals i Ramón Mora en “Rigby” i “Pauly” i Joaquín Méndez en “Wed-gnock” en proves per equips. Manel Andreu i Manel Barnada varen obtenir medalles de plata i Rafael Beneit de bronze.

Nova secció de tir amb arc

Si les armes històriques s’havien obert un espai important en el Tir Esportiu Mataró, l’any 1989 va aparèixer una altra modalitat, disputada amb una arma també prou històrica, com és el tir amb arc, i ho va ser sobretot en la modalitat de tir amb arc en recorregut de bosc. Aquesta competició que estava agafant un alt nivell d’acceptació consistia en un recorregut per un circuit de bosc en el qual se situen 21 blancs o dianes a base de làmines que representen animals i que estan situats a una distància entre 15 i 40 metres, i a les quals els tiradors han de disparar dues fletxes sobre cada una en un temps de 30 segons.

En el tir amb arc en recorregut de bosc es dispara sobre dianes en forma d’animals

L’any 1990 en el Campionat d’Espanya de recorregut de bosc celebrat a La Molina, Xavier Mazón, tirador barceloní del club mataroní, ja es va proclamar campió d’Espanya, participant també Francesc Pallarès i Lluís Domènech. Posteriorment, es va celebrar ell Campionat d’Europa i Xavier Mazón va quedar en vuitè lloc.

Campionats d’Espanya de tir amb arc a Mataró

L’any 1993, en concret els dies 17 i 18 de juliol, al polígon de tir de “Can Canyameres” es va celebrar, organitzat pel club mataroní, la cinquena edició del campionat d’Espanya de tir amb arc en recorregut de bosc. Cal destacar el fet que per primera vegada a Espanya i a Europa, i gràcies a la col·laboració dels Voluntaris per al Futur, es va disposar d’un cronometrador en cada diana. No hi hagué grans resultats dels mataronins, però si els varen tenir en la desena edició celebrada a Boí-Taüll l’any 1998 i en la qual Josep Xuriach, del TEM mataroní, es va proclamar campió d’Espanya en la modalitat d’arc clàssic.

Josep Xuriach, campió d’Espanya / Foto: El Tot Mataró

Aquell mateix any 1998, es va celebrar a Mataró el campionat de Catalunya infantil en recorregut de bosc, amb destacada actuació dels tiradors del club local en Arc Clàssic. Víctor Pérez, Pol Moragas, Eduard Cot i Miquel Fernàndez, van copar els quatre primers llocs. Això demostrava que aquesta especialitat també començava a arribar als més petits.

Els premiats en el Campionats de Catalunya de base, en recorregut de bosc / Foto: El Tot Esport

En el pròxim número veurem com un dels campions d’Espanya de tir amb armes històriques que s’han citat havia tingut un passat també prou exitós en una modalitat ben diferent i en ella havia arribat també al campionat d’Espanya…