IluroSport » Col·leccionisme de premis atlètics, mentre apareixen noves figures locals (1994-96)

Col·leccionisme de premis atlètics, mentre apareixen noves figures locals (1994-96)

Records… núm 185

Com vàrem veure, l’any 1993 va ser extraordinari per a l’atletisme mataroní en general i laietanenc en particular, ja que, tant a nivell de competicions de club com en els campionats individuals, els èxits van arribar en quantitats industrials. No semblava fàcil repetir allò, però el treball que s’havia fet va continuar donant els seus fruits durant unes quantes temporades més, en les quals l’atletisme mataroní, i no només a la perxa com ja havíem vist fa un parell de setmanes, es va convertir en col·leccionista de medalles, afegint aquests èxits als que s’aconseguien també en equips com havíem vist en el número anterior.

1994: Grans rècords en mig fons

El més destacat de l’any 1994, en la categoria sènior, van ser els rècords locals establerts per Josep Blas Serrano amb 1:48.17 en els 800 m, marca que el va situar en el primer lloc del rànquing català de la prova, per Víctor Morente amb 3:43.4 en els 1.500 m, i per Marco Cepeda amb 8:55.39 en els 3.000 m obstacles, aquest batent el rècord que tenia Albert Saurí des de sis anys abans amb un segon més. Tots tres, quasi trenta anys després, continuen a la taula de rècords del club laietanenc, tot i que cal dir que cap d’ells era mataroní, i en el cas de l’últim només va estar una temporada al club laietanenc.

Josep Blas Serrano millor català en 800 m de l’any 1994

Sí que ho era el júnior Ivan Tirado, que ja va establir un nou rècord local absolut en disc amb 47,08 m en un encontre internacional Espanya – Itàlia de la seva categoria. Ell, junt amb Edu Pérez del Club Atletisme Mataró i Esmeralda Arriscado del GG Lluïsos, van ser les irrupcions més destacades dintre del món atlètic local, i tots tres amb el pas del temps se situarien entre els més destacats atletes mataronins de tots els temps, com ja tindrem ocasió d’anar veient en altres números d’aquests Records.

Entre els resultats assolits a nivell absolut cal citar que Mireia Lluch, que ja havia fitxat pel FC Barcelona, va quedar tercera en els Campionats d’Espanya en els 400 m amb 55.24, i va obtenir el títol català a la mateixa prova amb 55.76, i aquell mateix any va establir una marca de 54.25, que més d’un quart de segle més tard encara és el rècord de Mataró i del Maresme.

En els campionats de Catalunya de pista coberta –celebrats a Saragossa perquè a Catalunya no hi havia cap pista coberta!-, va haver-hi quatre segones places per a atletes laietanencs (Ferran Molero en alçada amb 2,02 m, Rafael García en 5 km marxa amb 23:45.63, Javi Rodríguez en pes amb 14.60 i Jordana Garcia en 400 m amb 59.31) i a l’aire lliure la mateixa Jordana Garcia va quedar segona en 400 m tanques amb 1:03.42, Maria Tió va quedar tercera en els 10.000 m amb 37:06.67, Laura Garcia en salt amb perxa amb 2,68 m i Víctor Morente ho va ser en els 5.000 m amb 14:31.28. La mataronina Meritxell Filbà del CG Barcelonès va quedar 3a en pes amb 13,23 m.

Maria Tió frega les 3 hores en la marató

La santopolenca Maria Tió en l’arribada a l’Estadi Olímpic de la Marató del 1994 / Foto: Llibre “Història del CAL en imatges”

Cal destacar també que en la Marató de Catalunya d’aquell any 1994 que va sortir de Marató i va arribar a l’Estadi Olímpic, la laietanenca Maria Tió, nascuda a Sant Pol, va quedar la cinquena en categoria femenina i va pulveritzar el rècord local, fregant les 3 hores amb un temps de 3:01:10. La també laietanenca Montse Ferrer va arribar una mica més tard, amb una excel·lent marca de 3:06:45, que era el millor registre fet per una atleta nascuda a Mataró.

Montse Ferrer en una prova de pista / Foto: Llibre “75 d’història del CA Laietània”

Tres títols estatals a la base

En les categories de base ja a començament d’any van arribar els primers títols estatals a la temporada en pista coberta quan Gabriel Martínez, del que havíem parlat a bastament en els Records-183, es va imposar en categoria júnior en perxa amb 4,80 m i Sílvia Fernàndez va quedar campiona cadet de 3000 metres amb 10:18.5, revalidant el títol de l’any anterior. La saltadora de llargada Anna B. Ortiz Jiménez va quedar subcampiona júnior amb 5,41 m, i en cadets Sandra Rigall va quedar tercera en llargada amb 5,37 m, Toni Caparrós va quedar tercer en 3 km marxa amb 14:01.98. Edu Pérez, que era l’atleta més destacat en proves de pista del Club Atletisme Mataró, va ser també tercer en triple salt amb 13,08 m.

Aquests bons auguris es van confirmar a la competició a l’aire lliure on Edu Pérez es va proclamar campió d’Espanya cadet de triple salt amb una marca de 14,82 m que va significar un nou rècord català de la categoria cadet que posseïa Antoni Corgos.
També van pujar al podi Toni Caparrós (2n en 5 km marxa, amb 23:40.84), Dori Apolo (2a en javelina amb 39,28 m), Sílvia Fernández (3a en 3000 m amb 10:04.44) en categoria cadet, i Gabriel Martínez (2n en perxa amb 4,80 m) i Ivan Tirado (2n en disc amb 46,28 m), Jordana Garcia (3a en 400 m amb 56.71), Anna Belén Ortiz (3a en llargada amb 5,60 m) i Anna Puig (3a en javelina, amb rècord de Mataró de 40,22 m) en júniors.

L’atletisme mataroní va aconseguir ni més ni menys que 35 medalles als Campionats de Catalunya de base, 26 de les quals van ser pel CA Laietània. Cal destacar els títols aconseguits en categoria aleví per Jordi Peralta (Meritxell) en 60 m —igualant el rècord català de 7.7—, en categoria infantil per José Antonio Martos (CAM) —que a finals d’aquell any guanyaria la Jean Bouin ja en categoria cadet-, en els 1000 m, i Elisabeth Noguera (CAL) en 80 m tanques, amb rècord català de 12.1, en categroia cadet per Edu Pérez (CAM) en triple i llargada (amb uns esplèndids 6,88 m), Anna Lloansi (CAL) en 330 m tanques i Dori Apolo (CAL) en javelina -també amb rècord català de 42,30 m-, en categoria júnior per Esmeralda Arriscado (LL) en 400 m tanques amb 1:06.16, i en categoria promesa per Carles Casero (CAM) en 5.000 metres amb 14:29.0.

Elisabeth Noguera va fer rècord català infantil en 80 m tanques

1995: Cau el rècord de Jordi Vilà en alçada

La temporada de cros ja va portar un gran èxit quan Víctor Morente va obtenir el títol territorial absolut, mentre que per equips el CA Laietània obtenia el títol femení absolut i el GG Lluïsos feia seu el títol júnior femení, cosa que els va permetre participar en els estatals on van quedar en 9a i 8a posició respectivament.

En l’àmbit individual les grans figures de l’any van ser Mireia Lluch, que com ja hem dit corria pel FC Barcelona, i que va aconseguir el títol català de pista coberta en 400 m al Palau Sant Jordi i després en la mateixa prova va revalidar el seu títol a l’aire lliure i va quedar cinquena als estatals amb 54.58, i el saltador d’alçada laietanenc Marc Pagès que després de ser 3r als catalans de pista coberta i a l’aire lliure, va quedar setè als estatals absoluts amb 2,12 m, una marca amb la qual va batre el rècord local que posseïa Jordi Vilà des de feia dinou anys. També va quedar campió català i tercer estatal en categoria promesa.

Marc Pagès va batre el rècord laietanenc de Jordi Vilà / Foto: llibre “La Història del CAL en imatges”

Tres títols estatals més a la base

Van assolir títols a escala estatal Ricard Fernàndez en 3.000 m en categoria promesa en pista coberta i en 5.000 m a l’aire lliure, Moisès González en 5 km marxa cadet, i Dori Apolo en llançament de javelina de categoria cadet, amb nou rècord estatal de la categoria amb 45,58 m, a part d’obtenir el títol català.

Dori Apolo va fer rècord estatl cadet en javelina / Foto: Llibre “Història del CAL en imatges”

Altres noms destacats van ser els d’Edu Pérez, que ja havia fitxat pel Laietània, que va passar de 15 metres (15,10 m) quedant 3r al català absolut tot i ser encara júnior; Javi Rodríguez, subcampió català absolut i 3r a l’estatal promesa en pista coberta en pes i campió català promesa a l’aire lliure amb rècord local de 15,63 m; Magda Isarn subcampiona catalana absoluta de 60 m tanques en pista coberta; Encarna Garcia, Víctor Morente i Míriam Valls (FCB) tercers catalans absoluts en 5.000 m, 1.500 m i triple salt respectivament; Sílvia Fernàndez que va quedar campiona catalana júnior en 3.000 m i va aconseguir el rècord català júnior de 5.000 m amb 17:10.0; Elisabet Noguera tercera cadet en els 60 m tanques de pista coberta i campiona catalana a l’aire lliure; Ivan Tirado i Anna Puig campions catalans júniors en pes i disc el primer i en javelina la segona i Patricia Joaniquet, Anna Lloansi i Juliana Esperalba que van quedar campiones catalanes cadets en 100 m tanques, 300 m tanques i perxa.

Anna Puig i Víctor Morente amb el “discòbol” que va lliurar el Laietània als atletes més destacats de l’any 1994 / Foto: Butlletí CAL

A nivell de base els campionats de clubs van portar alegries com el tercer lloc català per equips júniors femenins del Lluïsos i el títol cadet femení per al CA Laietània.

1996.- Edu Pérez es va consolidant

El saltador Marc Pagès va millorar la seva marca, pujant-la fins a 2,15 m, una marca que el va portar al cinquè lloc estatal absolut. També va obtenir el títol català de pista coberta i va quedar segon en l’estatal promesa. Víctor Morente va proclamar-se campió de Catalunya absolut en els 5.000 m amb 14:00.74.

Edu Pérez en dues actuacions a l’Estadi de Mataró en la seva primera etapa laietanenca / Fotos: Llibres “Història del CAL en imatges” i “75 anys d’història del CA Laietània”

A l’hivern Edu Pérez va establir un nou rècord català júnior de triple salt amb 15,78 m proclamant-se campió català júnior i tercer d’Espanya. A l’estiu milloraria, ja que va quedar campió de Catalunya i d’Espanya júnior i tercer català absolut.
Dori Apolo va continuar en la seva bona trajectòria i va quedar campiona catalana i estatal juvenil, després d’haver guanyat el Campionat de Catalunya absolut d’hivern.

Un altre títol estatal va arribar en categoria cadet quan Elisabet Noguera va guanyar els 60 m tanques en pista coberta amb nou rècord català de 8.75 i després va quedar campiona catalana i segona estatal en 100 m tanques a l’aire lliure amb 14.90. També Juliana Esperalba va estar a aquest nivell quedant també campiona catalana en alçada (1,62 m) i segona als estatals, a part del títol i rècord obtingut en perxa, i del subcampionat català absolut en alçada i perxa.

Sílvia Fernàndez va fer rècord català júnior de 10.000 m amb 36:25.7 i després en 5.000 amb 17:04.34, prova en la qual va quedar campiona catalana i subcampiona estatal júnior.

Silvia Fernàndez / Foto: Llibre “Història del CAL en imatges”

Altres noms destacats de l’any en l’àmbit estatal van ser: Anna Sarrà tercera juvenil en 60 m tanques en pista coberta; Raquel Campos segona juvenil en 300 m tanques; Meritxell Martos segona promesa en 10.000 m; Ivan Tirado tercer júnior en disc. I obtenint títols catalans: Míriam Valls (FCB) i Elena Gonzàlez (LL) en júniors en triple i en alçada en pista coberta; Vanessa Vivas (LL) en 1000 m juvenils; Enric Roig (CAL) en cadet de cros per davant de José A. Martos (CAM); Raquel Campos en 330 m tanques juvenils; Anna Sarrà en 100 m tanques juvenils; Isaac Clavé en pes juvenil; Cristina Garcia (LL) en javelina júnior; Raul Fernàndez en javelina júnior; Ivan Tirado en pes i disc júniors.

Fusió entre GGLL i CAM

La temporada atlètica es va tancar amb la notícia de la fusió entre Grup Gimnàstic Lluïsos i Club Atletisme Mataró, que sota la presidència de Pedro Martínez van crear el Grup Atletisme Lluïsos Mataró, que va tenir la primera gran alegria en veure com l’equip femení júnior arribava a semifinals del campionat estatal per equips.

Hem vist com durant bon apart dels anys noranta l’atletisme va donar grans satisfaccions a escala de base, però també en un altre esport, aquest d’equip, un club de Mataró va treballar fort amb la base amb grans resultats a nivell català i estatal. Ho veurem en el pròxim número.