IluroSport » De Cuba i Toledo porten el bàsquet a Mataró (1929)

De Cuba i Toledo porten el bàsquet a Mataró (1929)

Records… núm 61

Diuen que perquè brolli vida es necessita algun fet especial que li permeti obrir-se camí. L’any 1929 es va donar un “big-bang” particular, que va fer que a Mataró aparegués un nou esport, que venia de l’altra banda de l’Atlàntic: el bàsquet.
A la nostra ciutat havien vingut dos enamorats d’aquest nou esport. Per un costat el Pare Eusebi Millan, i per un altre el Sr. Bonifacio Martínez. Com sol passar amb moltes de les coses que comencen, és difícil dir qui va ser primer a influenciar el jovent mataroní perquè es dediqués al nou esport. Podríem dir que van posar la llavor per separat perquè creixés el fruit. Veiem com va començar tot…

Neix el “basket-ball”

L’any 1891 al Training School de Springfield als Estats Units hi havia un professor, el doctor James Naismith, que estava cansat de veure com els seus alumnes s’avorrien al gimnàs amb els rutinaris exercicis de gimnàstica. Ell havia jugat al rugbi i va decidir adaptar-lo, traient el placatge i implantant el “dribbling”. La novetat va venir quan va decidir que per fer les anotacions posaria una cistella a cada costat on els jugadors havien de ficar la pilota. D’entrada havia nascut el “rugbi de saló”, que Mr. Mahan, que seria un dels primers grans jugadors d’aquest esport, batejaria com a “basket-ball”.

El professor Naismith inventor del basket-ball / Foto: ymca.es

Aquest esport va arribar a Catalunya i a Espanya de la mà del pare Eusebi Millan. Aquest escolapi, nascut l’any 1888 al poble de La Quiñonería a Sòria, va passar deu anys a Cuba, on va conèixer aquest esport. A finals de l’any 1921 va venir al col·legi dels Escolapis de Sant Anton a Barcelona i allà el dia de Reis de 1922 ja es va fer una exhibició al pati. Ex-alumnes del col·legi, que eren associats del Laietà EC, tot i que inicialment el trobaven una mica afeminat, acabaren per considerar-lo viril i fins i tot esgotador, i varen formar el primer equip català i espanyol, entrenats pel mateix Pare Millan. Poc després l’Europa també va crear un equip, entrenat pel Sr. Boris Katalan, entrenador de l’equip de futbol de la històrica entitat barcelonina, amb la particularitat que jugaven en el camp de futbol i col·locant les cistelles a les porteries del camp.

Ben aviat, l’any 1923, es va celebrar el primer campionat de Catalunya amb sis equips participants i el campió va ser el Societè Patrie, on jugaven nois de la colònia francesa de Barcelona. Després el varen succeir l’Europa, el Martinenc i el mateix Laietà.

El bàsquet arriba a Mataró

Però a Mataró encara va tardar una mica a arribar… El pare Millan va recalar a Calella durant uns anys, i després a finals de l’any 1928 va recalar a l’Escola Pia de Santa Anna a la nostra ciutat, on ben aviat va penjar cistelles al pati i el jovent va a començar aquest nou esport.

57 anys més tard, el dia 16 de març de 1985 s’inauguraria un pavelló poliesportiu a la nostra ciutat, al barri de Pla d’en Boet, que portaria el seu nom: Pavelló Eusebi Millan.

El Pare Millan jugant

L’any 1929 també va arribar a Mataró Bonifacio Martínez Cellelbo, com a professor d’Educació Física de l’Escola Premilitar. Ell havia après el nou esport a l’Academia Central de Gimnasia de Toledo, i sempre manifestava que havia estat introduït a Espanya pel Pare Millan. Però en arribar a Mataró sembla que ell va tenir més empenta… o més sort per l’edat dels seus deixebles, i ben aviat va formar un equip, el Premilitar, que es podria considerar el primer que es va formar a la nostra ciutat.

El primer equip infantil a Santa Anna, amb Montasell, de Dòria, Rodón, Ametller, Esquerra i Serra, junt amb el Pare Millan /Foto: Butlletí 25 anys de Bàsquet a Mataró

El dia 7 d’agost de 1929 a la premsa local sortia la nota següent: “Un nou esport vindrà aviat a engrandir els que avui es practiquen a la nostra ciutat amb més o menys intensitat. Aquest esport és el basquetball, més conegut per “baloncesto”. En el camp ilurenc es fan entrenaments pràctics d’unes setmanes ençà, sota una competent direcció”. El dia 9 d’octubre es va celebrar un festival d’educació física, sota la direcció de Bonifacio Martínez, al camp de l’Iluro i junt amb altres activitats ja es va disputar un partit de bàsquet.

L’equip del Premilitar, amb Jesús Canal, Costa, Roig, Pruna, Gaspar Canal, Raimí, Cordón i Bonifacio Martínez, al camp de l’Iluro SC

El dia 15 d’octubre l’equip del Premilitar de Mataró es va desplaçar a Arenys amb un equip format per Alonso, Samper, Lagunas, Duch i Nogueras i va perdre per 10 a 8. Tornaren visita els arenyencs uns dies després i a Mataró es va registrar el resultat d’empat a 11, amb l’entrada a l’equip mataroní de Cordón per Lagunas. És curiós també veure com la premsa relatava el bàsquet d’aquella primera època: “S’ha de reconèixer la superioritat de l’Arenys damunt del Mataró, car a més del joc, sempre estigueren ben col·locats, tenen un conjunt perfecte, precisen el pase i llancen a tanto molt bé. El Mataró no ha d’oblidar que el joc l’han de desenrotllar tots plegats, car hi ha individualismes (com el mig centre) que poden perjudicar un equip”.

Es presenta l’U.S.A.

El 16 de novembre ja es presentà l’U.S.A., conegudes sigles però que en aquest cas volien dir Universitari de Santa Anna, i ben aviat començaren els “derbis” locals. El primer partit celebrat al pati de Santa Anna el dia 28 de novembre fou guanyat per l’Universitari per 10-9. Sembla que els debutants es passaren una mica amb les faltes i els visitants hi havien acudit amb el seu equip B. Els equips formaren amb Viayna, Gómez, Mayol, Solà i Cruzate per l’USA, i Samper, Lagunas, Duch, Bonamusa i Nogueras pel Premilitar.

L’equip de l’Universitari Santa Anna (USA) amb Mayol, Solà, Vayna, Gómez i Cruzate / Foto: Butlletí 25 Anys Bàsquet a Mataró
Nogueras, Bonamusa, Samper, Lagunas i Duch, equip del Premilitar B / Foto: Butlletí 25 Anys de Bàsquet a Mataró

En el segon disputat al camp de l’Iluro el 4 de desembre el Premilitar va revenjar-se guanyant per 6-18. En el Premilitar ja formà un equip completament diferent amb noms que ben aviat sonarien entre els millors jugadors de Mataró, i després formarien la base de l’Iluro: Cordón, Simón, Raimí, Jesús Canal i Gaspar Canal. Per l’USA jugaren els mateixos.

Un dels primers partits al pati de Santa Anna / Foto: Butelltí 25 anys de bàsquet a Mataró

Mereix menció un article publicat al Diari de Mataró per Francesc Cruzate en ocasió de la presentació de l’equip de l’U.S.A. Deia així: “Avui l’esport que predomina és el futbol. Però no perquè hi tinguin afició els que el practiquen, sinó perquè és un esport-negoci ben declarat (!!); s’ha de mirar més enlaire, hem d’estimar l’esport com a esport, no com a mitjà de viure. Alguns sportmens que han vist la brutalitat de molts esports, s’han refugiat en un de novell, el basquetbol, car les regles que el regeixen el fan practicable, fins pels que senten més repugnància a la lluita apassionada”.

Neix l’Associació Esportiva i capta l’ona del bàsquet

Un parell d’anys abans de tot això que expliquem, en concret el 20 de maig de l’any 1927, uns quants joves del “Patronat de Sant Josep” aplegats al “Círcol Catòlic” havien format una secció recreativa que amb el nom d'”Associació Esportiva” va reunir a tots els qui sentien la necessitat de l’esplai físic i moral. El primer president va ser Rafael Julià, sent reemplaçat després del primer any per Jaume Romagosa. El primer esport a què dedicaren energies fou el futbol, amb Joan Ricart com a capità. Ben aviat va sorgir la secció d’excursionisme, destacant en aquest àmbit en Fèlix Solé.

La costellada fundacional de l’Esportiva / Foto: Butlletí 75 anys de l’Esportiva

Però ben aviat aquesta nova entitat va “captar les ones basquetbolístiques” que arribaven a Mataró i en aquest esport seria en el que més destacaria. Francesc Cuní, que seria puntal indiscutible del bàsquet en aquella entitat, va ser convidat per Francesc Cruzate a anar al pati de Santa Anna, quan li va dir: “allà un escolapi nou arribat de Cuba dona lliçons d’un nou esport, que també es juga al camp de l’Iluro on l’ensenya el Sr. Bonifacio Martínez”. El mateix Cuní va ser encarregat pel Pare Millan d’explicar el nou esport a Mossèn Plandolit. Després de la conversa anaren a prendre mides d’un pati, situat al Cercle Catòlic, on jugaven a tennis els membres del Club Natació Mataró. Les mides resultaven i allà es va instal·lar el primer camp de bàsquet de l’Esportiva on el primer cercle fou un cul de cadira foradat. El pare Millán hi anava cada vespre i diumenge al matí per explicar els reglaments i ensenyar la tècnica.

El 20 de gener del 1930 es va inaugurar la nova pista i va debutar l’equip de l’Esportiva perdent per 8-36 davant de l’U.S.A, equip que anava molt per davant en el seu aprenentatge. Amb Cuní i Julià de “seleccionadors”, el primer equip de l’Esportiva el formaren Comas, Montasell, Berga, Xivillé, Llinés, Cosme Pujadas i Ginesta.

Un dels primers equips de l’Esportiva amb Berga, Ginesta, Comas i Pujadas (a dalt), Xiville, Montasell, Llinés, i el “seleccionador” Cuní (a baix), amb els senyors Ramón i Ginesta i l’àrbitre Sr. Manent / Foto: Butlletí “25 anys del Bàsquet a Mataró”

El primer torneig local

Els camps de l’Iluro, del Cercle Catòlic i de Santa Anna s’anaven omplint, i l’Universitari de Santa Anna, aquell mateix any 1930, es va decidir a organitzar el primer torneig local, la “Copa Xampany Noia”.

En aquest torneig hi havia 10 equips, on apareixen els noms dels pioners del bàsquet a la nostra ciutat:

UNIVERSITARI o U.S.A. (Mayol, Cruzate, Solà, Gómez, Viayna, Beltran)

PREMILITAR (Cordon, Jesús Canal, Gaspar Canal, Pla, Raimí, Costa, Duch, Roig, García, Baldomero, Pruna)

ESPORTIVA (Berga, Montasell, Xivillé, Comas, Pujadas, Ginesta, Tarragó, Álvarez i Llinés)

CIENTÍFICS (també de l’Esportiva) (Calvo, Cuní, Gener, Calvo, Soler, Cusachs, Pla, Saurí I, Saurí II, Sabater, Julià, Graupera)

L’equip del Científics, amb Gener, Calvo, Soler, Pla i Cuní / Foto: Butlletí 75 anys de l’Esportiva

IRIS (antic Premilitar-B) (Samper, Serra, Bonamusa, Duch, Nogueras, Junqueras, Lagunas, Llinàs, Carbonell, Girabal, Boltas i Carretero)

LLEVANT “Els banquers” (Ximenes, Mauri, Llopart, J. Xiqués, P. Xiqués, Ballescà, Roca, Catarineu, Jané, Ramón i Lladó)

L’equip del Llevant / Foto: Butlletí 25 Anys del Bàsquet a Mataró

ESTÈTIC (músics) (F.Font, I.Font, Colomer, Altimira, Mir, Buixant, Buch, Aragall, Morell, Ledesma, Batlle)

L’equip dels Estètics, amb Fernando Font, que ben aviat es traslladaria a Barcelona i seria destacat jugador, entrenador i periodista, Mir, Altimira, Colomer, Batlle i I. Font / Foto: Arxiu JGC

AMATEURS (Foment Congregració Mariana) (Soler, Regàs, Díaz, Jané, Pineda, Esquerra, Martí, Guardiet, Massuet i Cuadrada)

SPORTFOUNDERS (Club Natació Mataró) (Roca, Majó, Viladevall, Gallifa, Cabanyes, Subirà, Esquius, Cuadrada, Patau)

FIVE DEBILS (estudiants de comerç de Santa Anna) (Recoder, Boadas, Regàs, Vila, Carbonell, Morella, Matas i Vallmajor)

Es van fer dos grups. Al grup A la classificació va ser: USA 16, Esportiva 10, Iris 10, Llevant 4 i Estètics 0. Al grup B: Premilitar 16, Científics 8, Five Devils 8, Amateurs 6, Sportfounders 2. La final la van disputar a finals de maig, els guanyadors dels dos grups i es va jugar al camp de l’Iluro, amb assistència, segons deia la premsa de l’època, de 3.000 persones. Va ser arbitrada pel Sr. Manent i donà la victòria a l’Universitari sobre el Premilitar per 22-15.

L’Universitari Santa Anna (USA) va ser el primer campió, amb Gómez, Beltrán, Solà, Cruzate, Mayol i Viayna

Mentre s’anava disputant aquest campionat també hi havia intercanvis amb equips d’altres poblacions, en partits jugats tant aquí com a fora de Mataró. Així trobem un Vilassar – Amateurs (16-19), Iris- Joventut de Sabadell (16-20), un U.S.A.- Escoles Pies de Sarrià (33-11) o un Premilitar- Igualada (29-14).

El bàsquet feia un any que havia arribat a Mataró i ja despertava autèntica expectació, i ben aviat naixeria una fortíssima rivalitat, i fins i tot va haver-hi noies decides a provar aquest nou esport, com veurem en el pròxim número.