IluroSport » El CN Mataró de waterpolo tercer d’Espanya (1960)

El CN Mataró de waterpolo tercer d’Espanya (1960)

Records… núm. 16

Uns anys de posar bona llavor havien situat el waterpolo mataroní entre els millors equips de Catalunya i l’any 1957 es va produir el debut entre els millors. Continuava el campionat local de penyes, i es mantenia l’ambient a la piscina del CN Mataró, que reunia molts espectadors a les seves grades. La nova instal·lació havia donat un fortíssim impuls a la natació i al waterpolo de la nostra ciutat i començaren a sortir importants figures…

Es juga a la màxima categoria

L’any 1957 fou el del debut a la màxima categoria catalana, que era el màxim nivell, ja que no hi havia lliga estatal… i es va fer de manera gairebé immillorable. Formaven la plantilla Josep Gasull, Lluís Fàbregas, Enric Sànchez, Emili Clavell, Antoni Campoy, Eugeni Romeu, Joaquim Plana, Josep Gamell, Jaume Isern, Albert Clavell, Miquel Roig i Salvador Crespo, jugador que en l’últim campionat de penyes havia estat la revelació.

Al final el campió fou l’imbatible CN Barcelona, seguit del Catalunya, CN Mataró i Atlètic, tots tres empatats a 11 punts. Tres equips anaven al Campionat d’Espanya i el golaverage donà el tercer lloc al CN Mataró i així l’equip mataroní va poder debutar a la màxima competició estatal.

L’equip que va jugar a València, amb J.Sànchez, LL.Fàbregas, E.Clavell, A.Clavell, J.Gamell, J.Gasull, A.Campoy i J.Plana /Foto: Llibre “La natació esportiva a Mataró (1919-1990)

A la piscina de Les Arenas de València, l’equip mataroní en certa manera va pagar la patenta i va perdre els quatre partits contra CN Barcelona (0-15), Catalunya (2-4), Canoe de Madrid (0-3) i CN Sevilla (4-5). Però arran de la seva bona actuació Josep Gasull va ser seleccionat per a l’equip espanyol B i va anar de gira per Àustria i Marroc. Com a nota curiosa cal dir que era l’únic jugador de la selecció que no era del CN Barcelona, un equip que durant moltíssims anys va dominar aquest esport en l’àmbit català i espanyol. A principis de l’any següent en Josep Gasull va ser escollit per primera vegada (després repetiria els anys 59 i 60) com el més destacat esportista de Mataró del 1957.

L’any 1958 el CN Mataró, que aleshores entrenava André Lépage, acabà en quart lloc en el Campionat de Catalunya, però també es classifica per al Campionat d’Espanya que se celebraren a la Casa de Campo de Madrid.

Josep Gasull va ser escollit com el millor porter del campionat i l’equip va guanyar contra el Sevilla per 3 a 2, evitant així la cinquena plaça, ja que en els altres partits va caure, com en l’any anterior, contra el CN Barcelona, Catalunya i Canoe.
La premsa de la capital d’Espanya encara recordava que anys abans un equip mataroní (l’Iluro de bàsquet) havia jugat allà el primer campionat d’Espanya de bàsquet.

L’equip que va jugar a Madrid amb Plana, l’entrenador Lépage, Romeu, Gasull, Isern, A.Campoy, M.Roig, A.Clavell, J.Campoy, A.Roig i Gamell / Foto: llibre “La natació esportiva a Mataró (1919-1990)

Josep Gasull internacional absolut

L’any 1959 el CN Mataró, entrenat per Francesc Ballbé, tornà a quedar tercer del Campionat de Catalunya, i jugà el Campionat d’Espanya de 2a categoria a Reus, i allà va obtenir el primer títol de campió d’Espanya del Centre. Va guanyar tots els partits: Reus Ploms (7-2), Palma (7-4), Ceuta (12-3) i Vigo (9-4). Els components de l’equip van ser Josep Gasull, novament proclamat el millor porter, Albert Roig, Gamell, Plana, Miquel Roig, Romeu, Antoni Campoy, que va ser el màxim golejador, Cruzate i Crespo.

Les notes curioses de l’any van ser la visites a Mataró del Cambridge anglès, que va caure per 11-4, i de la selecció d’Àfrica del Sud, aleshores potentíssima, que va derrotar al CN Mataró per 0-20. En aquest partit no jugà Gasull, ja que el porter mataroní estava amb la selecció espanyola que pocs dies abans també s’havia enfrontat en partit d’entrenament a la selecció sud-africana caient per 6-7. Gasull va debutar de forma oficial amb la selecció “A” a París, en un torneig en què Espanya va perdre davant França (4-8), Polònia (5-8) i Franca B (2-5) i va empatar contra Bèlgica (8-8), sempre amb Gasull a la porteria.

Josep Gasull porter internacional de waterpolo

El CN Mataró tercer d’Espanya

L’any 1960 era any olímpic i junt amb Josep Gasull, també Eugeni Romeu i Salvador Crespo van ser cridats a la primera preselecció, però al final només el porter es quedà amb la selecció A i jugà com a titular en una gira per Àustria, França i Suïssa. Però al final la selecció espanyola no va anar als Jocs de Roma. Per la seva part Romeu i Crespo van anar amb l’equip B a una gira pel Marroc.

L’equip que va quedar tercer d’Espanya amb Ballbé (entrenador), Roig, Cruzate, Crespo, Gasull, Romeu, Roig, Gamell, Campoy i Plana / Foto: Llibre “La natació esportiva a Mataró (1919-1990)

Aquell any el Centre Natació Mataró tornà a jugar a la 1a Categoria A, quedant altra vegada en tercer lloc i participant en el Campionat d’Espanya de 1a, que es disputà a Sabadell. A la ciutat vallesana es va empatar a 5 gols contra l’equip amfitrió, després es va perdre per 0-14 davant el CN Barcelona (que difícil era fer-los un gol!) i es va derrotar el Sevilla per 7-2.

El golaverage deixà el CN Mataró en tercer lloc superat pel Sabadell, però de tota manera fou la millor classificació obtinguda mai pel waterpolo mataroní. L’equip el van formar Gasull, A. Roig, Gamell, M. Roig, Cruzate, Romeu, Crespo, A.Campoy i Plana.

El declivi

L’any 1961, Gasull continuava a la selecció, després d’una pausa amb motiu del seu casament i fins que va tenir el seu primer fill, però l’equip del CN Mataró va acusar un cert afebliment, ja que els jugadors començaven a ser grans i no acabava d’arribar el relleu. En el Campionat de Catalunya de 1a celebrat a la Piscina del Montjuïc es va perdre la categoria cedint davant del CN Barcelona, Catalunya, Sabadell Atlètic i empatant davant del Mediterrani. Es va baixar a 2a, i alguns jugadors van anunciar la seva retirada, i l’ambient que envoltava l’equip va tenir una forta davallada. L’any 1962 el CN Mataró va salvar la 2a categoria, quedant per darrer de Martorell, Barceloneta i Montjuïc i per davant de Fabra Coats i Sallent.

Però de cara a la temporada següent Josep Gasull també va deixar de jugar, tot i que va continuar col·laborant de forma desinteressada amb el Centre, fent les tasques d’entrenador, demostrant que a part de gran jugador estimava com ningú la seva entitat. Amb ell com a puntal s’havien viscut uns anys esplendorosos que havien acabat, però en ells s’havia posat la llavor per a una posterior reproducció dels èxits anys més tard.

L’equip de l’any 1963, amb Roig, Gasull (entrenador), Massip, F.Plana, Reverter, Comas, E.Subiñà, A.Campoy i J. Plana / Foto: Llibre “La natació esportiva a Mataró”

L’any 1963 altre cop amb moltes dificultats es va tornar a assolir la permanència, però la temporada següent es va renunciar i es va decidir començar des de baix jugant a 3a Catalana.

Es parlava ja de la possibilitat de la construcció de la piscina coberta municipal que hauria de situar novament el waterpolo mataroní entre els millors, però les esperances s’anaren frustrant i s’hauria d’esperar encara sis anys més…

En aquells anys en què la nova piscina havia donat un impuls al waterpolo local, també es va produir la inauguració d’una altra instal·lació que col·laboraria al ressorgiment d’un esport punter a la nostra ciutat i que estava una mica estancat. Allà també hi destacaria poderosament un esportista mataroní que es convertiria en mirall d’uns joves que anys més tard pujarien el seu esport al màxim nivell. D’això en parlarem en el pròxim número.