IluroSport » Els inicis del tennis taula femení (1971)

Els inicis del tennis taula femení (1971)

Records… núm. 35

El tennis taula, en l’àmbit femení, és un dels esports que ha arribat a una cota més alta a la nostra ciutat, ja que ha participat en competició europea. En aquest número veurem quan va començar aquesta història…

La mort del president colpeja el tennis taula mataroní

L’any 1970 havia estat trist per al tennis taula mataroní, ja que Joan Umbert, el que era president de la secció de tennis taula del CN Mataró havia mort en accident automobilístic. Ell havia començat de secretari quan la secció es creà l’any 1967, per passar ben aviat a exercir de president i “ànima” de la secció. Tal era l’estima que se li tenia, que es va fer un homenatge pòstum al Palau Josep Mora amb participació de destacades figures del tennis taula català, que va resultar molt emotiu.

Dos moments de l’homenatge pòstum a Joan Umbert celebrat al Palau d’Esports / Foto: Santi Carreras, Ilursoport

Neix la secció femenina de tennis taula del CN Mataró

Però si l’any 1970 va ser trist per una mort, l’any 1971 va portar l’alegria d’un naixement esportiu. Ja feia un temps que als baixos de la Piscina Municipal, on aleshores hi havia taules de “ping-pong”, s’hi trobaven algunes noies que anaven agafant destresa en aquest esport…

L’any 1971, Pau Viader ja s’havia convertit en la nova “ànima” de la secció. El Centre Natació Mataró tenia equip sènior masculí a 3a Catalana (on destacaven Bayes, Casas i Ferri) i també destacats elements juvenils i infantils, destacant el doble format per Sala i Paredes, que va quedar tercer en el campionat provincial. Tota activitat oficial era en categoria masculina, però les noies també es volien obrir pas en aquest esport i ja l’anaven practicant, i en aquests campionats provincials es va produir el debut d’una jugadora mataronina en campionat oficial amb la participació de Ma Rosa Julià.

Els component de la secció de tennis taula del CN Mataró de l’any 1971, amb Pau Viader, l’ànima de la secció, 5è per la dreta / Foto: Ilurosport, Santi Carreras

També en el “Trofeu Les Santes” disputat aquell any en les instal·lacions de la piscina coberta i on jugaren jugadors de totes les categories barrejats, ja hi va haver presència femenina amb victòria en el Torneig de Consolació de la nedadora Ma Dolors Jané, superant a Fàtima Romero, Ma Rosa Villegas i Ma Rosa Julià.

El Torneig va ser guanyat per Josep Vidal i destacava la participació del que seria popular presentador radiofònic de programes de música “rock”, Jordi Tardà, que va ser el més destacat en juvenils, i que més endavant, amb títol d’entrenador, cuidaria de la preparació dels infantils del club.

La llavor del tennis taula femení ja estava posada i el mes de setembre debutà l’equip en un amistós a Riells del Fai on varen guanyar per 1-4. I el mes de desembre es va produir el debut en competició oficial per equips, jugant a 2a Divisió Catalana i també es va guanyar al Sant Martí per 1-4. La cosa començava bé…

Les coses no anaven tan bé per a l’equip masculí que acusava la nova categoria, ja que s’havia aconseguit l’ascens a 2a Divisió. Però tot i això al final es va aconseguir mantenir-la.

El nivell va pujant

El Centre Natació Mataró participava en cinc categories i tenia prop de mig centenar de jugadors i jugadores a les seves files, i això havia de produir una pujada del seu nivell, sobretot en la part femenina que acabava de començar. Així l’equip femení juvenil format per Villegas, Romero i Gibert, es va classificar per als Campionats d’Espanya després de quedar en segon lloc en el Torneig Provincial i Rosa Maria Villegas també es va classificar per a la competició individual. El campionat es va celebrar a Sabadell, però una confusió en la notificació al club va fer que l’equip mataroní no es presentés a l’hora i fou eliminat. Villegas va participar individualment, però sense massa sort, ja que fou eliminada en la 1a ronda per la futura campiona.

L’esforç de l’entitat mataronina també es va veure en l’apartat organitzatiu, ja que al Palau d’Esports es van celebrar les finals del campionat provincial individual d’aquell any 1972.

En l’apartat masculí es va jugar la fase d’ascens a 1a Catalana, amb un equip format per Brasó, Bayes, Vila i Lladó. No va haver-hi sort, però també aquí es posava de manifest un notable progrés.

Rosa Ma Villegas cinquena juvenil d’Espanya

La temporada 72-73 l’equip femení format per Villegas, Romero, Gibert i Roqué, va tenir una gran actuació en el Campionat de 2a categoria i es va plantar en semifinals on va derrotar el Falcons de Sabadell en semifinals (2-3 a Sabadell i 3-2 aquí a Mataró) i va jugar la final contra el CC Gràcia perdent per 4-1, però tot i això s’havien guanyat el dret a jugar la promoció d’ascens a 1a on s’enfrontarien a l’Optimista de Terrassa. En aquest encontre la superior experiència de les rivals, davant un equip format per juvenils, els hi va permetre mantenir la categoria en guanyar per 3-2.

En categoria juvenil es va arribar al quart lloc català i es classificaren per als Campionats d’Espanya que se celebraren a La Corunya. A la capital gallega l’equip format per Villegas, Blasco i Mundo, no va tenir sort perdent davant el Terciarias de La Corunya per 3-2, però Rosa Ma Villegas va tenir una gran actuació en l’àmbit individual, ja que acabà en cinquè lloc estatal, després de perdre en quarts de final davant de la catalana Sanahuja, que seria la campiona.

Mentrestant en l’apartat masculina es va tornar a jugar el torneig d’ascens a 1a Catalana, però novament sense èxit. En l’àmbit individual cal destacar que José Ma Pérez, que també va ser campió de Mataró rellevant a Bayes, va obtenir l’ascens a 2a categoria.

El club, interessat en la promoció del tennis taula, va organitzar un campionat escolar que va ser guanyat per l’Acadèmia Balmes.

L’equip femení puja a 1a categoria catalana

L’equip femení del CN Mataró de l’any 1973 / Foto: Ilurosport

El treball s’havia d’anar notant en els resultats. De moment es notava en la participació, ja que el CN Mataró col·locava set equips en competició oficial i la temporada 1973-74 les seves jugadores (Villegas, Romero i Roqué) van trobar el premi de l’ascens a 1a categoria. Després d’una primera fase en la qual el CN Mataró quedà primer del seu grup es va obtenir el subcampionat, perdent en la final contra el Club 21 de Barcelona, però assolint de tota manera l’ascens a primera categoria.

També l’equip juvenil femení va estar brillant, i amb un equip format per Vilella, Bonet i Gibert, va ser cinquè en el Campionat de Catalunya. En l’àmbit individual Rosa Ma Villegas va participar en el Campionat de Catalunya de 2a categoria absoluta, assolint el tercer lloc.

Clara Bonet un nou valor en alça

En l’apartat masculina començava a destacar Ramon Sala, que tot i ser juvenil participava en la fase d’ascens a 3a categoria i després guanyaria el Torneig Comarcal, i en la femenina començava a despuntar Clar Bonet, que va guanyar el Trofeu Sant Jordi i també el Torneig Comarcal derrotant ja a Villegas en la final.

En la temporada 74-75 Clara Bonet ja va liderar l’equip del club, que va jugar a la màxima categoria, on l’equip mataroní es trobà amb els millors equips estatals (com el 7 a 9, el Club 21, el Barcino i l’Epic de Terrassa) i va pagar una mica la seva inexperiència i es va haver de jugar la promoció de permanència, en la qual conservaren la categoria. Però el fet més destacat fou que Clara Bonet va quedar campiona de Catalunya de 2a categoria i va pujar a 1a categoria, convertint-se en la primera jugadora mataronina en arribar al màxim nivell. Cal destacar també a la parella de dobles Villegas – Romero que va quedar en tercer lloc en el Campionat provincial de 2a categoria.

En la temporada 75-76 Clara Bonet ja va jugar a 1a categoria individual i l’equip femení del club ho feia també a la màxima categoria on, de tota manera, en aquesta ocasió no va poder evitar el descens.

Clara Bonet bronze estatal juvenil / Foto: Ilurosport

Aquell any 1976 Clara Bonet va començar a obrir-se pas en el màxim nivell estatal juvenil i va aconseguir la medalla de bronze en els Campionats disputats a Madrid, on també hi participaren Núria Vilella i Assumpció Punsola, que completaren l’equip del Centre Natació Mataró que acabà vuitè per equips. Clara Bonet i l’equip femení continuarien progressant, i ja tindrem ocasió de parlar-ne més endavant…

Per la seva part l’equip masculí format per Sala, Bayés, Brasó i Pérez es mantenia a 2a categoria, i el club de la mà de Pau Viader continuava fent el seu camí amb equips a totes les altres categories.

El tennis taula del Centre Natació Mataró continuava viu… mentre a la secció que dona nom al club també sorgien nous valors. Això ho veurem en el próxim número.