IluroSport » En un esport sense públic, l’SPAS obté el títol estatal a Mataró (1994)

En un esport sense públic, l’SPAS obté el títol estatal a Mataró (1994)

Records… núm 88

En els darrers episodis d’aquests “Records…” hem parlat de les gestes de dos mataronins que han marcat tota una època dins de l’esport local. En la mateixa dècada en què Sílvia Parera i Joaquim Fernàndez col·leccionaven títols dins de les piscines, una entitat mataronina va aconseguir ficar els seus millors especialistes entre els millors de l’Estat. És una especialitat esportiva que, possiblement pel fet de no tenir públic, ha quedat sovint una mica desplaçada, i que en molts moments no ha rebut el reconeixement que mereixia. Parlem de l’SPAS (Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques) de Mataró i de la pesca submarina.

La pesca, o caça, submarina és un esport ben arrelat a Mataró

Per molts, per exemple els francesos que en diuen “chasse”, més que de pesca hauríem de parlar de caça, i ben “armats” van els seus practicants amb el vestit de “neoprè”, les aletes, l’arpó i el ganivet, el cinturó llastrat, les ulleres, el tub respiratori, a la caça i captura de les seves preses, sempre amb un afany purament esportiu i per obtenció de satisfacció personal. El moment culminant d’aquesta entitat mataronina arribaria l’any 1994. Anem a veure com s’hi va arribar…

Recuperació de les imatges de Les Santes

L’any 1983 l’entitat mataronina, que presidia Josep Sabater, havia passat per un moment molt dur quan en el transcurs del seu anual curset d’escafandrisme, quan en un desgraciat accident van morir dos participants. L’any següent l’entitat va voler complir un projecte que feia anys que els passava pel cap, la recuperació de les imatges de Les Santes que el dia 28 de juliol de 1955 s’havien dipositat en una cova submarina, i amb l’objectiu que tots els mataronins les poguessin observar i a la vegada, possiblement, buscant l’ajut de les patrones de la ciutat. Es va fer el mes de juny i les imatges ja es varen exposar en un estand a la Fira de Mataró. Després de ser arranjades, van ser retornades al fons del mar el mes de juliol de 1985.

L’escultura de Les Santes sota el mar (Foto: Anna Aluart, El Tot Mataró)

Aquell mateix any l’SPAS va ser sisena en el prestigiós Trofeu Internacional de Villa Carlos a Menorca, amb Joan Sànchez, Jordi Roig i Jaume Ferrer, situats entre els vint-i-cinc primers classificats, i a poc a poc l’entitat se situaria entre les millors de l’estat espanyol.

L’SPAS és el segon club català i obté el subcampionat estatal

L’any 1986 l’ambient era esplèndid al club, que continuava amb els seus Cursets d’Escafandrisme i també de Caça Submarina, i als bons pescadors (o caçadors com es vulgui) que ja tenia es va unir Bernardo Mateos del CASEP del Prat, i altres del UNISUB de Granollers, que s’integraren perfectament a l’entitat mataronina, conformant un planter magnífic, que en aquells moments era considerat el segon de Catalunya per darrere de l’APS de Barcelona, tant en l’aspecte esportiu com social. I ho varen demostrar en les diverses proves d’aquella temporada, així com en els Campionats de Catalunya, on Jordi Roig va obtenir el tercer lloc i Jaume Ferrer el quart. Aquest darrer, formant parella amb Òscar Hernàndez, es varen classificar per representar Catalunya als Campionats d’Espanya de parelles, que es van celebrar a Santander. Allà, amb Toni Salvà, com a suplent i tripulant de l’embarcació, van fer-se amb el quart lloc estatal, en una competició dominada per Mallorca.

Emili Barnada president de l’SPAS / Foto: El Tot Esport

L’any 1987 va haver-hi relleu a la presidència del club, que va passar a ocupar Emili Barnada. Aquell any Òscar Hernàndez i Jaume Ferrer varen repetir la seva participació en el Campionat d’Espanya de parelles representant Catalunya, en aquesta ocasió amb Ferran Arenas de “tercer home”, però millorant el seu resultat, ja que en la prova celebrada a la mallorquina “Cala Ratjada” el dia 17 de juny, van aconseguir el subcampionat estatal amb 28.970 punts, superats només per Amengual, vigent campió del món, i Ramón del CIAS balear, que en sumaren 30.851. La parella mataronina va fer una caça d’espera, que consisteix a mantenir-se immòbils entre les roques, amb immersions que duraven més d’un minut. Després de dues hores sense pesca, va anar entrant peix i la parella mataronina va arribar al pesatge amb una gran quantitat de peix, i molt similar a la dels favorits, la llàstima va ser que se’ls van anul·lar 10 peces que no arribaven als 300 grams.

Jaume Ferrer campió de Catalunya i internacional

L’any 1988 portaria un altre èxit molt important perquè Jaume Ferrer va assolir per primera vegada en la història de l’SPAS, el títol de Campió de Catalunya per part d’un dels seus associats. Les dues darreres proves puntuables se celebraven al Cap de Creus i el gran favorit, després de les proves prèvies, era Sergi Pérez (APS Barcelona), però Jaume Ferrer només estava a quatre punts, i en la primera prova n’agafà 40 d’avantatge al barceloní i d’aquesta manera la segona prova, en la qual es va capturar molt poc peix, va ser irrellevant, i el títol va venir cap a Mataró.

Jaume Ferrer primer campió de Catalunya de l’SPAS Mataró / Foto: Arxiu JGC

Posteriorment en el Campionat d’Espanya per parelles celebrat a Bermeo (Biscaia), on l’SPAS representava novament a Catalunya, junt amb l’APS de Barcelona, Jaume Ferrer i Bernardo Mateos, varen obtenir un esplèndid tercer lloc, superats novament pel CIAS mallorquí amb el gran campió Amengual i pel CEVAS basc que coneixia bé la zona on es competia. En el Campionat d’Espanya individual Jaume Ferrer va assolir un molt bon cinquè lloc, en campionat guanyat per Sergi Pérez, i encara va tancar la temporada amb un setè lloc en el Trofeu Internacional de Villa Carlos, on es trobaven els millors pescadors d’Europa.

Aquests èxits portaren a Jaume Ferrer a l’equip estatal que havia de participar a la Copa d’Europa de nacions a Iugoslàvia. Però a més, el reconegut prestigi de l’entitat mataronina es veuria incrementat pel fet que Miquel Gil, directiu del club i també de la Federació Espanyola hi anés com a delegat tècnic de l’equip estatal.

Jaume Ferrer, Miquel Gil i Sergi Pérez / Foto: Arxiu JGC

La Copa d’Europa es va celebrar els dies 30 i 31 de desembre, i allà l’equip espanyol format per Ferrer, Pérez i el mallorquí Cerdà, va ocupar el tercer lloc final i Ferrer va ser novè individualment. Poc després va anar amb l’equip espanyol a la competició “Euro-Àfrica” aconseguint el triomf per equips, formant amb Amengual i Ramón.

L’SPAS Mataró campiona de Catalunya per equips

Aquell any 1989 que tan bé va començar, podem dir que va veure una nova participació de l’SPAS en el Campionat d’Espanya per parelles, amb cinquè lloc de Ferrer i Arenas, i on Jaume Ferrer va quedar tercer de Catalunya a nivell individual, en una prova on Arenas fou 6è, Hernàndez 7è i l’SPAS segona per equips.

L’any 1990 s’iniciava amb inquietud perquè Emili Barnada cessava en la presidència i ningú es presentava per suplir-lo, quedant la direcció del club en mans d’una Junta Gestora, en uns moments en què un veredicte judicial en relació amb el fatal accident de 1983, situava el club i a Miquel Gil, que era el professor d’aquells cursets, en un pou de difícil sortida.

Però el club era fort i va continuar amb la seva magnífica trajectòria tant esportiva com organitzativa, amb proves del campionat català i també amb trofeus com el tradicional de “Les Santes”, i també Miquel Gil continuava amb el seu paper important com a directiu federatiu, actuant com a comissari en la majoria de grans competicions que s’organitzaven a Espanya, i l’any 1992 va ser nomenat Cap del Departament de Pesca Submarina de la Federació Catalana.

Óscar Hernàndez, Miquel Gil, Ferran Arenas i Jaume Ferrer / Foto: El Tot Esport

En els Campionats de Catalunya Jordi Roig, Ferran Arenas i Jaume Ferrer, van ser 2n, 3r i 4t i l’SPAS Mataró va guanyar per equips, un èxit mai aconseguit fins aquell moment. Després Hernàndez i Arenas no estigueren afortunats en el Campionat d’Espanya de parelles, però sí que ho va estar Jordi Roig que, formant part de la selecció catalana, va aconseguir un important triomf en un Concurs Internacional celebrat a Bermeo. Però aquest va ser el darrer triomf de Roig competint per l’SPAS, ja que la temporada següent fitxaria per l’APS barceloní, cosa lògica tenint en compte que residia a la Ciutat Comtal.
L’any 1991 va ser la confirmació d’Òscar Hernàndez, que va ser subcampió de Catalunya individual (amb cinc caçadors de l’SPAS entre els millors) i vuitè en el Campionat d’Espanya individual, cosa que el va portar a ser seleccionat per realitzar un “stage” amb la selecció estatal.

L’SPAS obté el títol estatal aquí a Mataró

Després d’una època d’inestabilitat, finalment Salvador Punsola va accedir a la presidència del club i, de la seva mà, l’entitat va “embarcar-se” en la seva organització més rellevant, la dels XIV Campionats d’Espanya de Parelles, que van significar el zenit en la història del club. Aquesta confiança per part federativa arribar perquè el club, amb 450 associats, tenia capacitat i il.lusió en el projecte, un port esportiu immillorable i un litoral ric en fauna i amb les condicions idònies per practicar aquest esport, tal com s’havia demostrat en l’organització dels Campionats de Catalunya de 1993 on Ferran Arenas va ser quart.

Salvador Punsola, president de l’SPAS, i que després ho seria de la Federació Catalana / Foto: El Punt Avui

El campionat estatal es va disputar el dia 2 de juliol de 1994, amb una perfecta organització, i per arrodonir la festa, l’equip de l’SPAS Mataró format per Òscar Hernàndez, Jaume Ferrer i Ferran Arenas, van aconseguir el títol de campions d’Espanya en la modalitat de parelles. En aquesta modalitat els dos pescadors no poden estar separats per més de 20 metres i baixen a pulmó lliure acompanyats d’una llanxa on hi va el tercer component ajudant els seus companys. Són fonamentals l’orientació i la preparació física per arribar a assolir bones captures i en aquest cas els mataronins varen tenir a favor seu el coneixement de la zona, cosa molt important i que en molts campionats sol donar el triomf a pescadors locals. Amb 27 peces i 50.865 punts van ser els millors superant l’APS de Barcelona i la Real Sociedad de Sant Sebastià. Josep Amengual, excampió del món, quedava relegat en aquesta ocasió al quart lloc. Com sempre tot el peix capturat (uns 200 kg) va ser donat a institucions benèfiques.

Jaume Ferrer, Ferran Arenas i Óscar Hernàndez campions d’Espanya a Mataró / Foto: El Tot Esport

L’any següent, amb els mateixos components, l’SPAS mataronina va baixar un lloc en el Campionat Estatal celebrat a Barbate (Cadis), superat només per l’Escorpa de Castelló, tancant-se així una dècada de molts èxits.

Tots aquests triomfs dels quals hem parlat no haurien estat possibles si molts anys enrere no haguessin existit uns pioners de la pesca submarina a la nostra ciutat, que també ho foren a tot l’Estat. D’ells, i de la primera època d’aquest esport a Mataró, en parlarem en el pròxim número…