IluroSport » Neix Club Billar Mataró i ben aviat arriben títols (1929)

Neix Club Billar Mataró i ben aviat arriben títols (1929)

Records… núm 64

Si en els darrers números hem parlat del naixement a finals dels anys vint a Mataró d’esports com el bàsquet i els escacs, molts altres esports buscaven l’associacionisme. Si els escacs són un joc de taula i de l’intel·lecte, un altre joc, aquest de saló ple d’habilitat ben combinada amb la intel·ligència, es va anar obrint pas en el món dels esports: el billar.

Els primers passos del billar

Aquest joc sembla que va començar a practicar-se en els medis aristocràtics cap al segle XVII, sobretot a França, però fins a l’any 1710 no es va permetre la instal·lació de billars públics. La Revolució Francesa, a finals del segle XVIII, el va acabar d’acostar al poble i a poc a poc es va anar popularitzant. A finals del segle passat ja es jugava bastant a la nostra ciutat. Amb el pas del temps va anar agafant caràcter d’esport, en les modalitats de tres bandes, lliure, a la banda, i als quadres 47/2 i 71/2. L’any 1928 ja es va fundar el primer club de Catalunya, el Billar Club Barcelona. Com quasi sempre, Mataró no podia quedar-se massa enrere…

Ja a finals del segle XIX, concretament l’any 1896, es troba constància a la premsa local que el Casino Fènix, situat a la Riera, on l’any 1907 s’instal·laria el Cinema Modern, i on ara hi ha unes galeries comercials, ja tenia sis billars i era indubtablement la millor instal·lació de Mataró. Després anirien sorgint altres sales de billar. Fins i tot l’Associació Esportiva organitzaria un campionat l’any 1928.

Neix Club Billar Mataró i actuen aquí campions del món

Però seria l’any 1929 quan acabaria naixent Club Billar Mataró. De sempre la mateixa entitat ha fixat en aquest any l’inici de les seves activitats, quan es van començar a organitzar els primers campionats al Cafè Ateneu propietat del Sr. Alemany, però els primers resultats els trobem l’any següent quan la premsa anunciava un “campionat local en aquella sala i amb experta comissió”. El campionat en la 1a categoria va ser guanyat per Fèlix Xaudarò, seguit de Sabater, Massuet, Cunill, Turtós, Estrems, Vila i Nogueras. Ells podríem dir que són els ioners del billar esportiu a Mataró.

Fèlix Xaudaró / Foto: Club Billar Mataró, Col·leció Imatges i Records

També trobem constància el mes de març de 1930, d’una actuació al Centre Mataroní del campió del món al quadre 47/2 Teodoro Moons, junt amb destacats especialistes catalans com Antoni Andreu i Martínez Sagí. Poc després, demostrant l’interès creixent que hi havia a Mataró per aquest esport, van fer exhibicions els campions del món Van Duppen i Miró.

Però de tota manera, com sol passar en les coses que comencen, no és fàcil determinar el moment exacte de naixement del club i trobar-ne constància escrita, ja que eren temps de convulsió política, primer amb la dictadura de Primo de Rivera des de l’any 1923 fins al 1929, i després, coincidint amb la gran crisi econòmica mundial, quan va arribar la caiguda de la monarquia. S’ha de suposar que no era fàcil la inscripció “oficial” d’associacions en aquells temps i la UD Mataronesa de futbol es troba en una situació semblant. Va ser més fàcil amb la instauració de la República i de la Generalitat de Catalunya el mes d’abril de 1931…

Inscripció federativa

Uns dies abans de la proclamació de la república, concretament el dia 21 de febrer de 1931, va tenir lloc la reunió general per a la constitució del nou club de billar., que s’havia traslladat al Saló Tívoli, ben a prop del primer local. Així ho comentava el “Diari de Mataró”: “Després d’aprovar-se els estatuts i les condicions del propietari dels billars es va anar a la formació de la Junta, la qual quedà constituïda així: Josep Robert, com a president; Josep Bagué, vicepresident; Josep Parera, secretari; Francisco Fors, tresorer; Joaquim Monràs, Josep Subirà, Dídac Domènech i Salvador Uix, vocals; Fèlix Xaudaró, delegat esportiu. Des de l’1 de març començarà la cotització del nou club el nom del qual és Club Billar Mataró. El qui desitgi associar-se ha de dirigir-se al cafeter del local social, Saló de Billars “Tívoli”, qui l’assabentarà de les condicions i garanties que gaudirà l’associat”.

El dia 29 d’abril de 1931 el club va ser inscrit a la Federació Catalana d’Aficionats al Billar, i la inauguració oficial es va celebrar el dia 11 de maig al Saló Tívoli, amb l’assistència del president de la Federació Espanyola, Sr. Antoni Andreu. Es va disputar un encontre “a l’americana” entre els barcelonins Josep Pons i Joaquim Duran i els mataronins Fèlix Xaudaró i Joan Sabater, guanyant per 200 a 140 els de fora.

Ben aviat s’entra en competició

Com era d’esperar la creació d’una societat dedicada al billar va portar ben aviat els jugadors a la competició oficial. El primer encontre va ser en ocasió de la Copa Presidente de la Federación Española, i el rival va ser el Club Billar Badalona. Van jugar i van guanyar: Joan Masriera, Armando Cunill, Josep Massuet, Francisco Estrems, Joan Sabater i Fèlix Xaudaró. El mes de juny d’aquell mateix any de 1931, Club Billar Mataró ja va participar en el Campionat de Catalunya per clubs, quedant subcampió de 4a categoria.

Foto de família després del subcampionat català de 4a / Foto: Club Billar Mataró, Col·leció Imatges i Records

Durant els primers anys va destacar Joan Sabater, campió social diverses vegades, i que també es va proclamar campió de Catalunya de 3a categoria a lliure l’any 1934. La premsa deia així: “Per primera vegada la nostra ciutat ha sobresortit gràcies a un amateur billarístic que ha conquerit el preuat títol de Campió de Catalunya. Joan Sabater l’abnegat aficionat de Club Billar Mataró, jugador que des de la fundació del club ha anat perfeccionant-se, per fi ens ha donat ocasió de comprovar que aquests tres anys d’estudi ens han deixat un jugador polit i temible en totes les competicions que prengui part”.

Joan Sabater/ Foto: Club Billar Mataró, Col·leció Imatges i Records

Però no era l’únic destacat. El 20 de febrer de 1934, Fèlix Xaudaró va fer una tacada de 10 caramboles a tres bandes, que estava considerada entre les millors que s’havien fet al món en aquells moments.

Però heus ací que, a finals d’aquell mateix any, ja s’alçaven veus amb relació als moments difícils per què passava el club. Feia només un any que s’havia derrotat el CB Barcelona en una americana a 1200 caramboles i aquell mateix any s’havia jugat la fase final del Campionat Interclubs. Però ara el club perdia a Fèlix Xaudaró i Joan Sabater, perquè anaven a treballar fora, i també a Estrems, un altre dels destacats dels primers temps, que ho havia deixat.

El campió del món Isidro Ribas, al Saló Tívoli, junt amb components de CB Mataró, després d’una exhibició de l’any 1934 / Foto: Club Billar Mataró, Col·leció Imatges i Records

No s’acabava d’estabilitzar ningú a la presidència, per on passaren Josep Masnou, Juli Niubó i Josep Salueda. Hi havia un cert desànim, i va quedar Joan Torrents per animar l’ambient. L’any 1935 es va proclamar campió de Catalunya de 3a categoria a lliure, i l’any 1936 va establir un rècord “oficiós” amb una tacada a lliure de 787 caramboles en un entrenament. També vingué a actuar el campió del món Isidro Ribas, repetint una exhibició que havia fet dos anys abans. Però, quan semblava que la cosa s’animava, la guerra va paralitzar l’activitat…

Campions de Catalunya Interclubs

Passat el conflicte bèl·lic, va agafar la presidència el Sr. Pere Xena i per la Fira de l’any 1940 va tenir lloc la que es va anomenar “reinauguració” de Club Billar Mataró, que passà al primer pis del Teatre Clavé. L’activitat va restablir-se ràpidament i amb gran acceptació per la modalitat no oficial del “xapó”, que durant molts anys va mantenir viu l’ambient social al club.

Però també a escala oficial Club Billar Mataró es va anar fent un nom, i l’any 1941, amb un equip format per Sabater, Xaudaró i Estrems, que ja havien tornat, i Massuet, completant el quartet, es va proclamar campió de Catalunya interclubs per davant de Barcelona, Hostafranchs, Olímpia i Gràcia. L’any 1942 es revalidaria el títol.

Els campions de Catalunya: Massuet, Xaudaró, Estrems i Sabater /Foto: Club Billar Mataró, Col·leció Imatges i Records

Demostrant l’evolució positiva dels jugadors del club, Joan Torrents va pujar a 1a categoria, Estrems va fer una tacada de 11 caramboles a tres bandes situant-se al nivell dels millors del món, i Joan Sabater es va proclamar campió de Catalunya a lliure de 2a categoria els anys 1944 i 1945.

Joan Torrents campió d’Espanya

L’any 1946 la Federació Catalana va voler premiar la bona tasca que estava fent el club mataroní, i va portar a la nostra ciutat un Campionat de Catalunya, en el qual va brillar el gran mestre barceloní Joaquim Domingo, i on el mataroní Joan Torrents es va classificar en quarta posició. L’organització de CB Mataró que presidia aleshores Domingo Palaus, va ser perfecta i el Teatre de “Educación y Descanso” (que havia estat i després tornaria a ser el Modern) va ser un digne marc del campionat.

Imatge del Campionat de Catalunya celebrat al Modern / Foto: Club Billar Mataró Col·leció Imatges i Records

El jugador mataroní, Joan Torrents, va arribar al seu màxim nivell aquell mateix any a Sevilla, quan es va proclamar campió d’Espanya a lliure de 1a categoria. Era el primer títol de campió d’Espanya de billar que venia cap a Mataró. Gràcies a això va actuar en un encontre internacional Espanya – Portugal. Dos anys més tard Torrents també quedaria campió de Catalunya de 2a en la modalitat al quadre 47/2.

Joan Torrents / Foto: Club Billar Mataró Col·leció Imatges i Records

Aquell any 1946, un jove Salvador Robert ascendiria a la màxima categoria, on fins aquell moment només hi havia arribat un jugador del club, que era Joan Torrents.

Salvador Robert / Foto: Club Billar Mataró, Col·leció Imatges i Records

Club Billar Mataró ocupa el primer pis de l’Ateneu

El “xapó” mantenia la vitalitat del club. Es va disputar un campionat amb participació de jugadors de CB Mataró, Casal, Cercle Catòlic, “Educación y Descanso” i Foment, que va ser guanyat per Casal Mutualista, amb un equip format per Alemany, Jofre, Pons i Masisern. Però, durant uns anys, el billar competitiu va romandre força aturat.

L’any 1951 Club Billar Mataró feia una declaració on deixava clar que volia reanimar-lo. El club, després d’una estada de prop d’una dècada al primer pis del “Clavé”, ja havia anat a ocupar el primer pis de l’Ateneu. En la memòria dels que van estar en aquell local van quedar gravats l’ambient carregat de fum i el terra de fusta, que els espectadors colpejaven amb els peus quan s’havia produït una bona carambola. Allà l’any 1954 s’hi van celebrar les Noces d’Argent, amb un gran programa d’actes, i pel local van passar-hi destacadíssimes figures.

Durant els anys cinquanta va destacar Albert Bartolí, que l’any 1955 va obtenir un tercer lloc al campionat d’Espanya a tres bandes de 2a categoria, i l’any 1957 seria subcampió català també a 3 bandes de 2a categoria. En l’àmbit d’equips, cal citar el triomf en la “Copa Verano” Interclubs de l’any 1954.

Aquells primers trenta anys del club mataroní varen tancar-se amb un fort cop per a l’entitat, que va quedar una mica “tocada” per la mort de Fèlix Xaudaró l’any 1957, bon jugador en els seus inicis i posteriorment delegat esportiu del club, al qual ja se l’havia homenatjat l’any 1955. Però també començaren a sonar alguns noms com Cruells, De Paco o De Lomas que durant els anys seixanta aconseguirien molts títols, com veurem en un altre número d’aquests Records

L’equip de Club Billar Mataró de l’any 1961 amb Marín, Pere Maimir, Bartolí, Fèlix Xaudaró, Carles Sánchez, Piñero i Cruells / Foto: Club Billar Mataró Col·leció Imatges i Records

Però de moment en el pròxim número parlarem d’un nou esport que en aquells anys seixanta començaria la seva activitat a la nostra ciutat i que s’arribaria a col·locar al màxim nivell estatal.