IluroSport » Isabel Illa Ximenes

Isabel Illa Ximenes

En uns temps en que no era fàcil que la dona pogués entrenar i competir, la Isabel Illa, nascuda a Mataró el 11 d’octubre de 1940, va ser una de les pioneres de la natació a casa nostra, en el moment en què aquest esport va arrelar definitivament, gràcies a la piscina que el Centre Natació Mataró havia inaugurat l’any 1950.

Va ser una pionera de la natació i la primera millor esportista de la ciutat

Isabel Illa, primera a la dreta, junt amb Soler, Camín, Frediani, M. Subiñà, Serrahima, MR Subiñà, fou de les pioneres de la natació a Mataró / Foto: Llibre “La natació esportiva a Mataró (1919-1990)”

L’Isabel Illa, com dèiem a la introducció, va ser una de les primeres nedadores que van competir a casa nostra. El mes de setembre de 1954 va establir el primer rècord del Centre Natació Mataró en els 100 m lliures amb 1:30.2, i aquell any també va guanyar la IV Copa Nadal, en la primera edició oberta a les dones. Això va fer que de ben joveneta, l’any 1955, fos la primera mataronina en rebre el guardó de més destacada esportista de la ciutat.

L’any 1955 va participar per primera vegada en els Campionats de Catalunya, i amb la seva germana Assumpció i Conxita Frediani van ser les primeres en atrevir-se a fer la travessia a l’estany de Banyoles, acabant ella en 9è lloc.

El 16 de setembre de l’any 1956 ja va guanyar aquesta Travessia a l’estany de Banyoles i després també les de Sitges i del port de Tarragona. En la del Port de Barcelona va quedar segona.

Això, i el fet d’anar millorant els seus registres en piscina, va fer que els anys 1956 i 1957 també fos proclamada la millor esportista femenina de la ciutat.

A la Festa de l’Esport del 1957 al costat del futbolista Boixet i l’atleta Bonamusa / Foto: Butlletí “50 Anys de Festa de l’Esport a Mataró”

Tenia quasi tots els rècords de Mataró… i li van durar una dècada

L’Isabel pas a pas anava millorant els seus rècords de Mataró. L’any 1957 va portar el dels 100 m fins a 1:19.8. Una marca que ara sembla molt fluixa, però que s’ha de valorar pels sistemes i horaris d’entrenament que hi havia en aquells temps en què es va realitzar.

Isabel Illa, primera a l’esquerra, amb la seva germana Assumpció, i un grup de nedadors del CN Mataró en ocasió d’una Travessia al Port de Barcelona / Foto: Llibre “La natació esportiva a Mataró 1919-1990”

També va establir els rècords en totes les altres proves de lliures fins als 800 m, una prova que en aquells temps poques dones es veien amb cor de realitzar, i en les de braça, de papallona i en els 100 m esquena. Va deixar el dels 200 m esquena per a la seva germana Assumpció. Aquests rècords els va tenir a les seves mans durant més de 10 anys, fins a la irrupció de Ma Dolors Jané, Carme Garcia i Conxita Terra.

L’any 1958 va quedar tercera en la categoria juvenil en els 200 m braça en els Campionats de Catalunya, pujant al podi. Aquesta és un fet que, amb el pas dels anys, s’ha anat fent més habitual en la nostra natació, però que en aquells temps era insòlit, i va portar el jurat a qualificar-la per quarta vegada com la millor esportista de Mataró.

Isabel Illa / Foto: Butlletí “50 anys de la Festa de l’Esport a Mataró”

Després ja va deixar l’activitat competitiva, però durant un bon temps va fer de monitora ensenyant a nedar a molts nens i nenes, a les salades, i fredes a l’hivern, aigües de la piscina del CN Mataró.