IluroSport » Fases d’ascens del bàsquet mataroní masculí en categoria estatal

Fases d’ascens del bàsquet mataroní masculí en categoria estatal

Anem a veure quins han estat al llarg de la història els intents, de vegades reeixits i de vegades fallits, dels equips de bàsquet mataronins per ascendir, quan ja estaven dintre de les categories d’àmbit estatal.

Les categories estatals en el bàsquet es van constituir la temporada 1956-57 començant amb la 1a i la 2a Divisió. Però després hi ha hagut molts canvis:
– La temporada 1964-65 s’hi va afegir la 3a Estatal.
– La temporada 1978-79 s’hi va incorporar la 1a B entre la 1a i la 2a.
– La temporada 1983-84 la 1a Divisió va passar a denominar-se Lliga ACB i també va desaparèixer la 3a.
– La temporada 1994-95 es va canviar el nom de la 1a Divisió B a Lliga EBA.
– La temporada 1996-97 es va intercalar la Lliga LEB entre l’ACB i l’EBA.
– La temporada 2000-01 es va crear la Lliga LEB-2, desapareixent la 2a Estatal.
– La temporada 2007-08 es va crear un tercera categoria LEB i se li va anomenar LEB Bronze, mentre la Lliga LEB passava a ser LEB Or i la Lliga LEB-2 era la LEB Plata. Només va durar dues temporades durant les quals la Lliga EBA va ser la cinquena categoria estatal.
A partir d’aquell moment les categories astatals ja han estat ACB, LEB Or, LEB Plata i EBA.

1962-63: CE Mataró de 2a Estatal a 1a Estatal

El CE Mataró jugava a 2a Estatal, en el mateix grup que l’Esportiva. L’equip groc-i-negre va quedar 2n grup de 2a per darrere del Sant Josep de Badalona, però es va guanyar el dret a jugar les fases d’ascens.

L’entrenador era Antoni Serra i formaven l’equip Viñals, Peiris, Bonemaison, Sensat, Vallès, Joan Martínez, Tolosa, Josep M. Soler, Vilavella, Sans i Santi Soler

En el primer sector disputat a Madrid el CE Mataró va quedar primer derrotant Estudiantes de Vigo (49-43), Banco Vizcaya Madrid (69-35), Obras del Puerto d’Alacant (87-31) i NS Fàtima de Madrid (52-41).

La fase final es va disputar a Lleida i el Mataró va derrotar el Sevilla (79-59) i el Sant Josep de Badalona (76-53). En l’últim partit es va haver de remuntar davant el Sèmoles Espona de Terrassa per guanyar per 65-63 i obtenir el títol i l’ascens a la màxima categoria estatal, on el CE Mataró jugaria durant 8 temporades consecutives.

1969-70: Esportiva de 3a Estatal a 2a Estatal

Aquest equip va quedar campió de grup de la 3a Estatal / Foto: Ilurosport

L’Esportiva va quedar campió de grup de la 3a Estatal i van anar a la fase final. En la primera eliminatòria de quarts de final van eliminar el Sant Josep de Girona perdent 84-69 a Girona, però guanyant a la Gàbia per 73-43. A semifinals van perdre a casa contra l’Hospitalet de forma contundent (44-78) i l’eliminatòria va quedar sentenciada rematant els del Baix Llobregat amb un 56-30 a la tornada.

L’entrenador era Francisco Solana i formaven l’equip Benet Fité, Joan Costart, Jordi Caminada, Carles Mons, Jordi Fors, Francesc Estrada, Ramon Vidal, Pere Peiris, Joan Fité, Joan Buch, Torner, Dalmau.

1971-72: Esportiva de 3a Estatal a 2a Estatal

L’equip de l’Esportiva a l’inici de la temporada / Foto: Santi Carreras, Ilurosport

L’Esportiva jugava a 3a Estatal i entrenava l’equip Santi Solé, que havia estat present com a jugador en el primer ascens del CE Mataró a 1a Divisió. Formaven l’equip Francesc Cobo, Joan Costart, Enric Xiqués, Ramon Vidal, Juan Vicente, Pumarola, Helios Xaudaró, Leonardo Martín, Josep Espàrrec, Carles Mons, Benet Fité, Jordi Fors, Ramon Rigau, Jordi Caminada, Vilalta, Francesc Estrada, Llorenç Puigderrajols.

L’equip homenatjat per l’ascens / Foto: Ilurosport, Santi Carreras

A la primera fase van quedar segons darrere del Valls i van anar a la fase final que es va jugar a Granollers. Hi havia sis equips i pujaven els tres primers. L’Esportiva va perdre contra el Cercle Catòlic de Badalona (45-66), va guanyar el Sabadell (62-60), va perdre davant el Màlaga (63-69) i contra el Granollers (67-70). Però en el partit decisiu van guanyar el Bazán de Cartagena per 73-63 i van quedar en tercer lloc per darrere de Granollers i CC Badalona accedint a la 2a Estatal, on només van estar-hi una temporada, en la qual van jugar al Velòdrom en haver de disposar de pista coberta.

1978-79: Esportiva de 3a Estatal a 2a Estatal

L’equip en el moment de la presentació de Josep M. Soler / Foto: Butlletí 75 anys de l’Esportiva

L’Esportiva, que portava sis temporades a la 3a Estatal, convertida ja en el quart nivell per l’aparició de la 1a Divisió B, entre 1a i 2a, va contractar per dirigir l’equip a Josep Maria Soler el veterà jugador mataroní de l’època gloriosa del CE Mataró i que provenia del Manresa… però fent de jugador-entrenador. L’equip va fer una gran temporada i en l’última jornada va guanyar per 81-85 a Cornellà amb 42 punts de Soler, però per quedar campió, i pujar directament, havia d’esperar la derrota del Viladecans a Ciutadella, que no es va produir.
Això va enviar l’equip a la promoció d’ascens en la qual va perdre contra Molins de Rei (77-100) i Stàdium Casablanca (81-83), quedant sense l’esperat ascens.
Formaven l’equip: Josep Maria Soler, Francesc Salazar, Joan Ferrer, J. A. Jiménez, Fité, Martínez, Arnauda, Prat, Bonamusa, Infantes.

1984-85: CE Mataró de 2a Estatal a 1a Divisió B

El CE Mataró, patrocinat per Procesator, jugava a la 2a Estatal per segon any, després d’haver baixat de la 1a Divisió B dues temporades abans. L’entrenador era Josep Maria Solà, el que anys enrere havia portat l’equip femení al títol estatal tres vegades seguides. Formaven l’equip David Homs, Xavier Gallemí, Alfred Surrà, Luís Varela, Paco Solsona, Jordi Gibert, Chema Solsona, Manolo Álvarez, Salvador Grabolosa i Xavier Tres.

L’ascens del Procesator CE Mataró va ser portada del número 0 del Tot Esport

L’equip groc-i-negre va quedar campió de grup, per davant d’Andorra i Mollet. Però això no donava encara l’ascens a 1a B. Es va haver d’anar a fins a terres cordoveses, a Puente Genil. Allà l’equip mataroní va guanyar a San Isidro Madrid (114-78), Bellavista de Sevilla (99-109), Serrano de Madrid (123-121), Bosco Corunya (96-95) i Juven Córdoba (125-110). Com es pot veure pels temptejos eren uns altres temps en que es prioritzava la tasca ofensiva.

En la final, ja amb l’ascens aconseguit, i jugada a Córdoba, es va perdre davant de l’Obradoiro de Santiago de Compostela per 89-92 a la pròrroga.

Les tres temporades següents el CE Mataró, que seria APD, jugaria a la 1a B, per acabar renunciant a la tercera tot i haver assolit la permanència.

1991-92: Club Bàsquet Mataró de 2a Estatal a 1a Divisió B

L’equip del CB Mataró que va aconseguir l’ascens / Foto: El Tot Esport

Ja s’havia desfet la secció de bàsquet del CE Mataró i havia agafat la seva plaça a 2a Estatal el recent constituït Club Bàsquet Mataró, amb el patrocini de NH Hotels. I a la primera temporada va arribar l’ascens a 1a Divisió B.

L’equip l’entrenava Joan Martínez i comptava amb una plantilla molt potent formada per Josep M. Lluch, Francesc Triola, David Homs, Joan Ribas, Ramon Rovira, Israel Claus, Toni Homs, Francesc Bosch, Jordi Gibert, Xavier Gallemí, JM Martínez, Xavier Castillo i Iñaqui Monsalve.

El CB Mataró va quedar campió del grup català de la 2a Estatal per davant d’equips com Tarragona, Alcúdia, Salle Maó i Cornellà. Però amb això no va ser suficient per pujar.

Van haver d’anar a Gandia a jugar unes complicades fases, amb 7 partits en 7 dies. Van superar el Porriño gallec (84-61), Digsa Granada (66-61) i Torrelavega (81-75) i van perdre contra Salle Deusto (70-79), Torrejón (55-67) i San Isidoro (56-75). En l’últim partit contra els amfitrions del Gandia van guanyar per 77-76 aconseguint el cinquè lloc que donava l’ascens.

1994-95: Esportiva de 2a Estatal a Lliga EBA

Aquest equip va jugar l’última fase amb el nom d’Esportiva / Foto: El Tot Esport

L’Esportiva va quedar 2n del grup català de la 2a Estatal i va jugar fases d’ascens a Lliga EBA, categoria creada aquella temporada, canviant el nom de la 1a Divisió B. Van anar a Montsó a jugar la fase d’ascens, però no es va poder celebrar l’ascens. En el grup van derrotar l’Inca (96-89) i el Dènia (98-85), i es va perdre davant l’Alboraia valencià (87-89). A les semifinals es va perdre contra el Valls (90-94) i en el partit pel 3r i 4t lloc contra l’Inca (87-93).

L’entrenador era Quique Spà i formaven l’equip Francesc Triola, Salva Masferrer, Carles González, Joan Carmona, Óscar Jordà, Ramon Rovira, David Jordà, Jaume Comas, Xavier Alarcón, Vicente Blanco, Ramón González, Daniel Vergés, Pérez i Marc Ventura.

1995-96:  UE Mataró de 2a Estatal a Lliga EBA

L’equip satisfet després de l’ascens aconseguit a Sant Fruitós de Bages / Foto: UE Mataró

L’equip el continuava entrenant Quique Spà, amb Rafa Rodríguez d’ajudant i amb Antonio Cabanillas de delegat. A les fases el van formar (i els citem en l’ordre en què estan a la foto superior) Marc Ventura, José M. Pérez, Xavier Alarcón, Iñaki Insausti, Carles Chacón (drets), Óscar Jordà, Juan Carmona, Josep M. Lluch, que va jugar els seus últims partits després d’una llarga i exitosa trajectòria esportiva, Salva Masferrer, Daniel Vergés, Francesc “Queco” Bosch i Agustí Coma (ajupits). Durant la temporada també havien jugat David Jordà, puntal fins que el mes de febrer va marxar a la Salle Maó, i en menys mesura Óscar de la Torre i alguns jugadors del júnior.

Ja després de la unió de l’Esportiva amb CB Mataró i amb el nom d’Unió Esportiva Mataró l’equip va quedar en segon lloc del grup de 2a Estatal per darrere del CB Manresa i va anar a jugar les fases d’ascens a Sant Fruitós de Bages. En el grup va derrotar Mallorca (80-61) i Salle Paterna (71-64) i va perdre davant de l’Almàssera (74-94). A la semifinal va guanyar al Carlet valencià (82-63) i la final, ja amb l’ascens a la butxaca es va tornar a perdre contra l’Almàssera ara per un mínim 65-67.

D’aquesta manera s’aconseguia l’ascens, però la Federació el descafeïnava una mica, ja que creava la Lliga LEB entre l’ACB i l’EBA.

1996-97: UE Mataró de Lliga EBA a Lliga LEB

En la primera temporada a Lliga EBA la UEM entrenada per Quique Spà, va comptar amb el reforç de l’estatunidenc Steve Horton, completant la plantilla David Jordà, David Martín, Marc Ventura, Óscar Jordà, Xavier Alarcón, Francisco Pardos, Salva Masferrer, Juan Carmona i Dani Vergés.

L’equip, patrocinat per Meroil, va fer una gran campanya i va acabar en 3r lloc de la fase regular darrere Salle Maó i Llobregat Cornellà, entrant als “play-off” eliminatoris d’ascens a lliga LEB. En la primera van eliminar el Sant Josep de Badalona (91-94 a Badalona i 82-80 al Palau Mora). Després en la segona van superar l’Abeconsa Galícia en una sèrie al millor de cinc partits (82-73 i 88-93 a Galícia i 97-67 i 92-75 a Mataró).

Així van classificar-se per jugar la final a vuit a Chipiona. En quarts de final van derrotar l’equip amiftrió per 79-86, però després es va perdre la semifinal davant la Salle Maó per 64-80, esfumant-se el somni de l’ascens a Lliga LEB.

2009-10: UE Mataró de Lliga EBA a Lliga LEB Plata

Van haver de passar un bon grapat d’anys perquè la UEM tornés a jugar una fase d’ascens. En aquest cas l’equip dirigit per Joan Gonzàlez va aconseguir el títol de campió de grup a la Lliga EBA i va passar a jugar els “play-off” d’ascens.

En la primera eliminatòria van superar la Universidad de Valladolid per 65-91 allà i per 75-74 aquí. Però després van caure en vuitens de final davant del Santfeliuenc en perdre 89-69 a Sant Feliu de Llobregat i fent estèril la victòria per 69-65 al Palau Mora.

L’equip de la UEM que va quedar campió de grup i va jugar les últimes fases d’ascens a Lliga LEB / Foto: cedida per Joan Ventura

Formaven l’equip que veiem a la foto: Jaume Solans (12), Remon Van Hare (13), Alfons Albert (15), Paco Hernàndez (4), Jacob Molina (14), Juan Antonio Jobacho (7), Ignasi Ariño (10), Jordi Ventura (11), Jaume Solé (9), Llorenç Mons (8), Jan Kalina (6), Sergi Ventura (18). Acompanyats d’Esther Gonzàlez (delegada), Jacob Raurell (ajudant entrenador), Joan Gonzàlez (entrenador), Joan Ventura (president), Miguel Jiménez (segon entrenador)i Carles Abajo (preparador físic).

Altres ascensos

A part d’aquestes fases on hi ha alguns ascensos, el bàsquet mataroní va assolir alguns ascensos directes en raó a haver assolit el títol de lliga. Això va esdevenir les temporades 1971-72, 1976-77 quan el CE Mataró va pujar directament de 2a Estatal a la 1a Divisió i la temporada 1979-80 quan va pujar de 2a Estatal a 1a Divisió B.

2020-21: UE Mataró de Lliga EBA a Lliga LEB Plata

L’equip mataroní després de la victòria a Valls / Foto: @uemataro

La UEM tenia el Valls com a rival en la primera eliminatòria i es jugava a partit únic a la seva pista, sempre complicada i on el bàsquet mataroní hi havia tingut moltes experiències, no sempre bones. En concret la UEM hi havia jugat 9 partits de lliga, amb només tres victòries. Però en aquesta ocasió ha sumat un nou triomf per 66-78 i així ha obtingut la classificació per a la fase final de la Lliga EBA.

L’equip, entrenat per Charly Giralt, l’han format Jaume Solé, Bartu Martínez, Albert Viñallonga, Edu Rodríguez, Sergi Ventura, Jordi Juanola, Marc Traver, Ignasi Ariño, Amir Marquis Warnok, Pol Cànovas, Luís López i Raul Moreno.

En la fase final a la UEM li ha correspost juga a Salou. En el primer partit ha perdut contra el Sant Antonio d’Eivissa per 76-84.

AGRAÏMENTS

Agraïm a les següents persones la seva col·laboració en la millora d’aquest article:
CARLOS CHACÓN
MIQUEL SOLA
JOAN VENTURA