IluroSport » Mataró és una de les ciutats poliesportivament més potents de Catalunya

Mataró és una de les ciutats poliesportivament més potents de Catalunya

Al final de la temporada 2021-22 la nostra ciutat té 15 esports d’equip entre els 20 primers de Catalunya, i en aquest aspecte només és superada per Barcelona.

Mataró és una de les ciutats més poliesportives de Catalunya? És un tema que se n’està parlant força en els debats esportius que s’estan fent durant l’any 2022 a TV Mataró de la mà de Josep Maria Spà. Tanmateix, surt sovint el comentari que a Mataró tenim de tot, però només destaquem molt en el waterpolo femení. Ara mateix, com deu passar en moltes altres ciutats, suscita molta enveja veure com Girona acaba de pujar a la màxima categoria estatal en futbol i bàsquet, dos esports en els quals Mataró havia estat durant alguns temps per sobre del gironins.

De sempre, qualsevol esport que ha nascut ha arribat ràpidament a la nostra ciutat i en molts d’ells s’ha arribat al màxim nivell estatal. L’any 1955 ja va ser una de les primeres ciutat en les quals es va fer l’elecció del Més Destacat Esportista, molt reeixida gràcies al gran nivell que hi havia tant en esports d’equips com individuals. L’any 1956 es va celebrar una competició molt interessant amb enfrontaments en una vintena d’esports entre les capitals del Maresme i del Bages, en el que se’n va anomenar Torneig Interciutats Mataró – Manresa i en el qual la nostra ciutat va sortir-ne triomfadora. Uns anys després va estar a punt de celebrar-se’n també amb Perpinyà, no obstant la ciutat de la Catalunya Nord va renunciar a última hora. Sí que es va celebrar un altre Torneig Interciutats l’any 1963 contra Sabadell, quan aquesta ciutat era considerada la “Ciudad piloto del deporte español”. En aquesta ocasió Mataró va haver de cedir davant del potencial vallesà.

L’estudi

Amb el motiu de veure si aquesta tradició poliesportiva es manté ferma, hem fet un estudi estadístic ben senzill per analitzar aquesta impressió amb dades. S’ha de dir que no ens l’ha demanat ningú. És absolutament per pròpia iniciativa. Ja se sap que les estadístiques sovint es poden dirigir cap on hom vol… o cap on el que l’encomana vol que es dirigeixen. En aquest cas la direcció l’hem marcada només nosaltres. De ben segur se’n poden fer matisant o canviant alguns aspectes.

En primer lloc hem de dir que està centrat en esports d’equips, ja que els individuals comportarien molta més feina i subjectivitat. El que hem fet és considerar els 10 esports d’equip més practicats (Bàsquet, Futbol, Futbol Sala, Handbol, Hoquei Patins, Hockey Herba, Tennis Taula, Rugby, Voleibol, Waterpolo) tant en la vessant masculina com en la femenina. D’entrada demanem disculpes als que puguin considerar que hi haurien de ser i no hi són.

Hem agafat les classificacions de les lligues de la temporada 2021-22 i dintre de les mateixes hem ordenat els 20 primers equips de Catalunya en els diferents esports (vaja, com si fóssim independents i agaféssim els equips d’una teòrica màxima categoria catalana).

A partir d’aquí el que hem fet és molt senzill: anotar per cada ciutat en quins esports estaven ficats entre els 20 primers de Catalunya i en quina posició. Considerem per separat els dos àmbits de cada esport. O sigui que, per exemple, fem llistes a part per bàsquet masculí i bàsquet femení. En una ciutat no comptem si hi ha dos o més equips d’un esport i només considerem el millor. Per què? Molt senzill, fent això per exemple Terrassa es dispararia, ja que només amb l’hockey herba en tindria 17, i potser això esbiaixaria els resultats.

Els resultats

Els RESULTATSposant les ciutats per ordre de població– són els de la taula inferior. La columna “XX” indica quants esports té cada ciutat entre els vint primers, la columna “X”, els que té entre els 10 primers, la columna “V” entre els 5 primers i la columna “I” quants són líders catalans. El nombre en cada esport indica la posició. Si hi ha hagut “play-off” n’hem considerat el resultat i això fa que en hoquei patins el Reus sigui el primer, o en hockey herba ho sigui el Terrassa, reemplaçant Barcelona.

Hi ha dos esports en els que no apareix el primer equip català: són l’hoquei patins femení que domina l’Hoquei Club Palau de Plegamans (entrenat enguany pel mataroní d’adopció Ivan Sanz), i el tennis taula masculí dominat pel CTT Borges, de les Borges Blanques.

Altres localitats que tenen equips entre els cinc primers, i que no apareixen en aquesta llista per tenir població més baixa, són aquests: Sant Joan Despí (FUF i HAF), La Seu d’Urgell (BAF), Sarrià de Ter (HAM), Sant Quirze (HAM i HAF), Sant Vicenç dels Horts (HAF), Sant Sadurní Noia (HQM), Calafell (HQM), Manlleu (HQF), Vila-sana (HQF), Igualada (HQF), Martorell (FSM), Esplugues (FSF), La Llagosta (FSF), Caldes Montbui (FSF), L’Escala (TTM), Esparreguera (TTM), Olot (TTM), Calella (TTF), Torredembarra (VLM), Roquetes (VLM), Premià de Dalt (VLF).

Conclusions

Doncs en primer lloc tenim que Mataró és la segona ciutat que té més esports amb algun equip entre els 20 primers de Catalunya, per darrere de Barcelona, que lògicament domina qualsevol classificació, i per davant de Sabadell. En quinze àmbits esportius dels que hem considerat el nivell de la nostra ciutat està entre els vint millors de Catalunya, cosa que no està gens malament.
Mataró perd una posició si consideréssim els que hi ha entre els 10 primers i baixa al tercer lloc, sent superada per Sabadell. I si considerem els esports que hi ha entre els cinc primers el podi és per Barcelona, Sabadell i Sant Cugat.