IluroSport » Primera Festa de l’Esport de Mataró al Bar Canaletas (1955)

Primera Festa de l’Esport de Mataró al Bar Canaletas (1955)

La idea nascuda tres anys abans a les ones de Radio Maresma va acabar fructificant. El principal impulsor va ser Josep Gomà Carol, amb la col·laboració de Ferran Ferrer i Josep Llibre, que eren els que tiraven endavant el “Carnet Deportivo” de l’emissora local, un programa que tenia una grandíssima audiència. Ells van rebre el vist i plau dels directors i el dia 4 de gener de 1955 al “Bar Canaletas” es va celebrar la primera Festa de l’Esport de Mataró.

En el primer pis es va reunir el jurat format per trenta persones vinculades estretament a l’esport de la ciutat, però sense representar a cap entitat en concret, i que, per ser el primer jurat, val la pena citar-los: Josep M. Mestres, delegat municipal d’esports, José Vázquez, delegat del FFJJ, Joaquim Spà, delegat d’Educación y Descanso, Ernest Jordà, director de Radio Maresma, Antoni Prat, Josep Gomà, Ferran Ferrer i Lluís Casas, periodistes esportius, Isidre Esteve, Ignacio Cardenal, Arcadi Valls, Bonaventura Brunet, Joan Matons, Pere Casasús, Josep Manté, Tomàs Plana, Josep Mora, Manuel Ramos, Josep Campoy, Josep Floris, Josep Espiell, Antoni Lladó, Miguel Giménez, Eduard Berga, Josep Freginals, Ricard Girabal, Joan B. Parés, Francesc Cuní, Miguel Burgos i Enric Badia.

El Bar Canaletes seu de la primera Festa de l’Esport / Foto: matarophotus.blogspot.com

Mentre el jurat deliberava, els aficionats anaven seguint les votacions a la planta baixa del bar, amb una espera amenitzada pel grup d’harmòniques de la UEC i pels cantants locals Tudela i Villarrupla.

El jugador de bàsquet Jordi Bonareu va ser el primer guanyador

En una classificació que no distingia ni per sexe ni per edat, el jugador de bàsquet Jordi Bonareu va ser el guanyador del primer trofeu de més destacat esportista de la ciutat, que va oferir el joier Isidre Esteve.

Jordi Bonareu va ser el primer millor esportista de Mataró / Foto: Arxiu Josep Gomà Carol

Per darrere seu quedaren: 2. Agustí Julià (atletisme); 3. Emili Clavell (natació); 4. Joan Viza (futbol); 5. Eugeni Romeu (natació); 6. Exuperancio Galiana (Boxa); 7. Antoni Bonamusa (atletisme); 8. Isabel Illa (natació); 9. Josep Gasull (waterpolo); 10. Josep M. Diamant (immersió submarina); 11. José Collado (boxa); 12. Claramunt (atletisme); 13. Luís Soriano (gimnàstica); 14. Valls (escacs); 15. Sampere (bàsquet); 16. Navarro (pesca); 17. Gilabert (bàsquet); 18. Jordi Boquet (motorisme); 19. Homs (lluita grecoromana); 20. “Morsa” (motorisme).

S’ha de dir que per optar al premi els esportistes, nascuts o no a la nostra ciutat, havien de tenir fitxa per un club de Mataró. Aquesta norma seria vàlida durant més de trenta anys.

La nedadora Isabel Illa va rebre el premi a la millor femenina, per davant de Mercè Vallmajor (tennis) i Teresa Camín (natació). El nedador Eugeni Romeu va rebre el premi al més destacat juvenil per davant de Soriano (gimnàstica), Graupera (atletisme); Julià (natació) i Corredó (atletisme).

El lliurament de premis un mes i mig més tard a la Biblioteca de la Caixa

El repartiment de premis es va celebrar el 19 de febrer. Primer a Can Miracle es va fer una recepció als esportistes guardonats, ofert per l’Ajuntament. Després a la Biblioteca Popular de la Caixa d’Estalvis, i presidit per les autoritats locals es va efectuar el lliurament de premis.

Va acabar la festa amb un magnífic col·loqui conduït per Diego Ramírez i en el que van intervenir el gimnasta Joaquim Blume, el ciclista Mariano Cañardo, l’entrenador de bàsquet Josep Grau, el jugador holandès de waterpolo Coor Brasem i l’entrenador d’atletisme finlandès Olli Virho.

Josep Gomà Carol, l’impulsor de la festa de l’Esport, amb Joaquim Blume, que seria millor esportista espanyol de l’any 1956 / Foto: Santi Carreras, Arxiu Josep Gomà Carol