IluroSport » Equips mataronins en finals de Lligues i Copes catalanes

Equips mataronins en finals de Lligues i Copes catalanes

El diumenge 23 de maig de 2021 el Palau Josep Mora va viure la final de la Lliga Catalana EBA de bàsquet entre la Unió Esportiva Mataró i el Roser de Barcelona. Això ens ha portat a fer una repàs de la presència en finals dels equips mataronins en aquesta competició de bàsquet, així com en altres de semblants d’altres esports i dels pocs títols aconseguits.

Competicions de “segon nivell”

Hem de fer en primer lloc una explicació de les competicions de les que tractarem en aquest reportatge. Són aquelles competicions organitzades per les Federacions Catalanes i que estan fora de la línia de les competicions estatals que tothom considera les de més nivell, a part de les europees clar.

En alguns casos se celebren a l’inici de temporada i en altres al final. Són competicions “estil copa”, o sigui amb eliminatòries, tot i que en alguns casos primer hi hagi petites lliguetes prèvies, i tot que en alguns casos, com en aquest del bàsquet que ens ocupa avui especialment, porti el nom de Lliga Catalana. Dit d’una altra manera són competicions tancades, que acaben amb un campió i on no hi ha ascensos ni descensos.

Inicialment, en la primera meitat del segle XX, en tots els esports les competicions eren d’àmbit exclusivament català, organitzades per les Federacions Catalanes, però a poc a poc van anar sorgint les Federacions Espanyoles i les competicions de nivell estatal. Així per exemple en futbol les lligues estatals de 1a i 2a divisió comencen la temporada 1928-29, i la 3a es juga de forma ininterrompuda des del 1940-41. En bàsquet la “Liga Nacional” i la 2a Divisió comença la temporada 1956-57. Després van anar evolucionant i canviant de nom i la Lliga EBA es va crear la temporada 1994-95. En categoria femenina la màxima categoria no es crea fins la temporada 1963-64 i l’actual Lliga Femenina 2 comença el 2001-02. En altres esports van apareixent paulatinament: en handbol la temporada 1958-59, en waterpolo la 1965-66, en hoquei patins la temporada 1969-70 i en futbol sala des de la 1989-90. En l’àmbit femení sempre una mica més tard.

Després, més aviat o més tard, en els diferents esports es van anar organitzant aquests tornejos, diguem-ne, de nivell secundari, que ja hem dit que en uns casos s’anomenen Copa Catalunya, en altres Copa Catalana o en altres Lliga Catalana.

I ara anem a entrar a analitzar els equips mataronins que han arribat a finals d’aquestes competicions, començant pel bàsquet i seguint per altres esports.

Bàsquet masculí

Títol en la Lliga Catalana de 1a B

El CE Mataró tenia un equip sensacional capaç de derrotar a un equip de 1a Divisió / Foto: arxiu JGC

La temporada 1986-87 l’equip del CE Mataró APD va obtenir el títol en la Lliga Catalana de 1a B, en una competició disputada íntegrament a Pineda en els primers dies del mes de setembre del 1986. L’equip groc-i-negre va superar l’Andorra (111-59), el Valvi Girona (104-92) i el Santa Coloma (95-86), en un partit que va tenir característica de final, ja que els colomencs també havien guanyat els dos partits anteriors.

Formaven l’equip Donald Reese, Mike Zeno, Quique Azcón, Manolo Alvarez, Paco Solsona, Josep M. Lluch, Fernando Heras, Francesc Triola, David Homs, Ribas. L’entrenador era Josep M. Meléndez.

A més això li va donar dret a disputar la Lliga Catalana del màxim nivell contra els equips de la 1a Divisió, enfrontant-se a Joventut de Badalona i Cacaolat Granollers. En el Palau Mora ple a vessar, es van viure dos partits sensacionals tot i acabar amb derrota contra el dos equips per 95-111 i 91-107 respectivament. Però el CE Mataró va guanyar a Granollers per 91-96 amb 46 punts d’aquell sensacional estatunidenc que era Mike Zeno.

Lliga Catalana EBA: tres subcampionats

La Unió Esportiva Mataró ha disputat fins al moment dues finals d’aquesta competició que es disputa entre els equips catalans de Lliga EBA estatal.

La plantilla 1996-97 de la UEM / Foto: El Punt

La temporada 1996-97 la UEM va caure contra el Cornellà per 75-83, en la final disputada a Montcada el 6 de desembre del 1996. Formaren l’equip Steve Horton (17), David Jordà (6), David Martín (6), Marc Ventura (1), Óscar Jordà (17), Xavier Alarcón (14), Francisco Pardos (10), Salva Masferrer, Juan Carmona (4) i Dani Vergés. L’entrenador era Quique Spà.

La temporada 2008-09 la UEM va caure contra l’Olesa per 53-75 en partit disputat al Palau Josep Mora el dia 7 de desembre del 2008. El dia abans l’equip mataroní havia superat el Sedis a la semifinal per 99-95. Van jugar: Jordi Ventura, Marc Forcada, Miki Gonzàlez, Adrià Fradera, Juan Antonio Jobacho, Ignasi Ariño, Jose Cabrera, Paco Hernàndez, Llorenç Mons i Jaume Solans. L’entrenador era Albert Illa.

Plantilla de la UEm de la temporada 2008-09 / Foto: UEM

En la temporada 2020-21 l’equip de la Unió Esportiva Mataró va superar la primera fase i després va eliminar el Mollet a semifinals, per disputar la final al Palau Josep Mora contra el Roser de Barcelona, que havia eliminat el Valls. Aquesta final va tenir lloc el dia 23 de maig i se la va emportar l’equip barceloní pel resultat de 72-64. Entrenava l’equip mataroní en Charly Giralt i van jugar Jaume Solé, Bartu Martínez, Albert Viñallonga, Edu Rodríguez, Sergi Ventura, Jordi Juanola, Marc Traver, Ignasi Ariño, Raul Moreno, Amir Marquis Warnock, Pol Cánovas i Luís López.

La plantilla de la UE Mataró de la temporada 2020-21 / Foto: UE Mataró

Bàsquet femení

Lliga Catalana Femenina-2: cinc subcampionats

La Unió Esportiva Mataró va jugar tres finals d’aquesta lliga, totes tres perdudes.

La temporada 2005-06 va caure davant del Lima Horta per 62-69, en final disputada al Palau Josep Mora el 16 d’octubre del 2005. Van jugar: Rosa Maymí, Anna Carbó, Susanna De Miguel, Eva Vilarubla, Maite Nicolàs, Anna Sala, Berta Siñol, Mireia Chacón, Mireia Monleón i Begoña Gàrate.  L’entrenador era Tito Sobrin.

La plantilla de la UEM de la temporada 2005-06 / Foto: UEM

La temporada 2009-10 va perdre davant el Sant Adrià per 60-77 en final disputada a Blanes el 20 de setembre del 2009. Van jugar: Mireia Monleón (7), Rosó Buch (16), Elena Espiau (17), Mariona Ortiz (2), Cynthia Molina (4), Lorena del Moral, Marta Claret (11), Maria Bas, Maria Massuet, Júlia de Miret, Andrea López. L’entrenador era Albert Illa.

Plantilla de la UEM de la temporada 2009-10 / Foto: UEM

La temporada 2010-11 va cedir davant el Sarrià a doble partit (65-42 a Barcelona i 63-55 aquí a Mataró), en partits jugats els dies 19 i 26 de setembre del 2010. L’entrenador era Albert Illa i jugaven Marta Claret, Rosó Buch, Marta Solé, Mireia Monleón, Elena Espiau, Judith Viñuela, Blanca Garcia, Míriam Solozábal, Olga Ruano, Aroa Illa.

Per la seva part, en els últims anys, l’equip del Boet n’ha jugat dues també perdudes.

La temporada 2018-19 l’AE Boet va perdre contra el Barça CBS per 53-65 disputada al Prat de Llobregat el 30 de setembre del 2018. A semifinals havien derrotat el Lima Horta per 51-39.
Amb Jordi Vizcaíno a la banqueta van jugar: Judy Jones (20), Carla Gibert (2), Sílvia Diao (3), Camilla Frommelt, Marta Claret (6), Itziar Llobet (9), Olga Ruano (8), Maria Massuet, Elena Latorre (3), Laura Timoner (2).

L’equip de l’AE Boet de la temporada 2018-19 / Foto: AE Boet Mataró

Aquesta temporada mateix el Maresme Boet 3 Viles va perdre per 73-83 altra vegada contra el Barça CBS en la final jugada a Sant Feliu de Llobregat, la pista del rival, el dia 27 de setembre. L’equip de Jordi Vizcaíno va tenir un comportament sensacional ja que va forçar la pròrroga empatant a 66 en el temps reglamentari.
Van jugar: Blanca Garcia (12), Lucía Serrano, Cristina Hurtado, Laura Salmerón (1), Neylan Vila, Mireia Vila (16), Marta Arbizu (9), Olga Ruano (10), Laura Soria (12), Laura Arias (6), Sara Vujacic (19).

L’equip del Maresme Boet 3 Viles finalista aquesta temporada / Foto: Maresme Boet 3 Viles

Futbol

Copa Catalunya 1999-00: subcampionat davant el Barça “de Mourinho”

En aquesta competició, la de màxim nivell català, el CE Mataró va eliminar a l’Espanyol a semifinals (1-1 i penals) en partit disputat a Mataró, i en la final jugada a Terrassa el dia 16 de maig del 2000 va perdre contra el FC Barcelona per 3-0.

L’equip del CE Mataró a Terrassa en la final / Foto: CEM

Pel Mataró, que entrenava Miguel Àlvarez, van jugar: Morales, Sauras, Vicente, Roberto (Naranjo), Larios, Jota, Bernardo (Kiku Rimblas), Marcial (Víctor Cardona), Monti, Francisco (Fran), Mora (Pacheco).
Pel Barça, que el va dirigir Mourinho, que era segon de Van Gaal, van jugar: Arnau, Carrión, Dehu, Abelardo, Sergi Barjuan, Mario, Xavi Hernàndez, Motta (Nakor), Santamaria (Babangida), Kluivert (Miki), Moha (Amunike).

El vídeo d’aquell partit

Waterpolo masculí

Copa Catalunya: dos subcampionats per al Quadis

També és la competició de màxim nivell català i en ella el Quadis CN Mataró ha jugat dues vegades la final, en les dues ocasions al complex Joan Serra del CN Mataró, perdent-la en ambdues ocasions contra el Barceloneta.

La temporada 2009-10 es va perdre per 7-8, fent patir molt l’intocable equip barceloní. El dia 3 d’octubre del 2009. El dia abans havien guanyat per primera vegada a la història aquí a Mataró al CN Barcelona per 12-11.
Van jugar: Mario Lloret, que va estar sensacional a la porteria, Fran Sànchez, Nicholas O’Halloran, Romain Blary, Jordi Garcia, Fran Fernàndez, Wiwo Gerritze, Gabi Tébar, Josep Picas, Pau Bach, Pei Garcia, Àlex Codina, Jordi Fernàndez.

Portada de “El Tot Esport” amb els dos equips subcampions la temporada 2009-10 / Fotos: El Tot Mataró

La temporada 2013-14 també a Mataró i després de superar CN Barcelona per 11-4 a semifinals. A la final del dia 5 d’octubre es va perdre per 8-13 davant del Barceloneta. Van jugar: Michal Diakonow, Pau Bernabé, Àlex Codina, Marc Corbalán, Svilen Piralkov, Edu Mínguez, Pol Barbena, Pau Bach, Víctor Fernàndez, Pere Estrany, Pau Schnizler, Albert Merino i Marc Pannon.

L’equip finalista l’any 2013 / Foto : CNM

Waterpolo femení

Copa Catalunya: sis subcampionats per al CN Mataró

També és la de màxim nivell i l’equip del CN Mataró ha jugat 6 finals quedant també sempre subcampió.

La temporada 2008-09 la final es va jugar el dia 5 d’octubre a Molins de Rei, contra el Mediterrani, que tenia un gran potencial amb Laua Ester, Anni Espar, Jennifer Pareja, Ona Meseguer entre altres, i es va imposar per 2-15 . Abans l’equip del CNM havia superat el Sant Andreu (13-10) a semifinals. L’equip l’entrenava Vicenç Tarrés i van jugar aquesta primera final: Carla Rodríguez, Noèlia Seva, Helena Lloret, Carla Graupera, Ciara Gibson, Roser Tarragó, Elena Padilla, Marta Bach, Zoila Quesada, Leire Sarasola, Cristina Zamora i Noe Gómez.

L’equip del CN Mataró que l’any 2008 va jugar la primera final d’alt nivell / Foto: El Tot Mataró

La temporada 2009-10 el 3 d’octubre del 2009 contra Sabadell 6-12 aquí a Mataró. El dia abans havien derrotat per primera vegada a la història al “Medi” per 8-7. Van jugar: Carla Rodríguez, Noèlia Seva, Carla Graupera, Ciara Gibson, Roser Tarragó, Aina Gobern, Eugenie Pirat, Elena Padilla, Marta Bach, Zoila Quesada, Leire Sarasola, Cristina Zamora i Noe Gómez.

La temporada 2011-12 es va perdre la final disputada a Girona el 28 de gener contra Sabadell per 6-8. Per primera vegada es va plantar cara a l’equip sabadellenc, en un partit on faltaven les internacionals dels dos equips. En l’equip que dirigia Vicenç Tarrés van jugar Carla Rodríguez, Míriam López Escribano, Carla Graupera, Mar Llisterri, Anna Samsó, Laia Rigau, Clara Cambray, Elena Padilla, Marta Bach, Zoila Quesada, Ariadna Fornàs, Laia Mas i Mireia Nedderman. Dir que a l’equip sabadellenc hi eren Helena Lloret i la portera Elena Sànchez ara al CN Mataró.

La temporada 2012-13 una altra final jugada a Sabadell el dia 11 d’octubre del 2012, i nova derrota contra Sabadell per 7-12. A l’equip mataroní van jugar Carla Rodríguez, Míriam López Escribano, Carla Graupera, Mar Llisterri, Roser Tarragó, Frankie Snell, Clara Cambray, Ciara Gibson, Marta Bach, Zoila Quesada, Anna Samsó, Chloe Wilcox i Laia Rigau. L’entrenador era Vicenç Tarrés.

La temporada 2013-14 es va tornar a jugar la final aquí a Mataró contra Sabadell perdent per 8-13, després d’haver guanyat al Medi a semis per 11-7. Van jugar: Jade Smith, Chloe Wilcox, Carla Graupera, Mar Llisterri, Lisa Gibson, Aina Bonamusa, Clara Cambray, Ciara Gibson, Marta Bach, Zoila Quesada, Laia Rigau i Ona Meseguer. L’entrenador ja era Florin Bonca.

La plantill del CN Mataró de la temporada 2013-14 / Foto: El Tot Mataró

L’última final, i últim subcampionat en aquesta competició va ser la temporada 2017-18. Novament es va jugar a Mataró. La final va ser el 30 de setembre del 2017, contra Sabadell i es va perdre per 4-8. A semifinals havien eliminat el CN Sant Andreu per 7-5. Van jugar: Debby Willemsz, Laura Vicente, Maria Zablith, Helena Lloret, Clàudia Abad, Júlia Nieto, Clara Cambray, Ciara Gibson, Marta Bach, Liana Dance, Júlia Soler, Carla Graupera i Júlia Arjona. L’entrenador Florin Bonca.

Handbol Femení

Copa Catalana: el primer títol de tots els esports i tres subcampionats

En aquest esport és el primer en el qual es va aconseguir un títol de Copa Catalana. Era la competició de nivell català de màxim nivell i l’equip femení del Joventut Handbol Mataró va jugar quatre finals seguides, sempre contra el mateix rival, el Castelldefels, equip que jugava a la Divisió d’Honor, on va militar-hi 8 temporades seguides.

L’equip del Joventut Mataró amb la Copa / Foto: JHM

En la primera la temporada 1982-83 es va perdre per 19-22. Però la temporada 1983-84 i en final jugada a Lleida va aconseguir el títol superant per 15-14 en la final al Castelldefels. L’entrenador era José Maria Gómez, i formaven l’equip Teresa Colomer i Sabina Fernàndez a la porteria, Mary Ruiz, Rosa Muñoz, Lluïsa Rodríguez, Mela, Kruppers, Dolors Colomer, Montse Custal, Amèlia Porras, Júlia Pausas, Maria J. Moreno i Infantes.

Després en les dues següents temporades el Joventut va caure contra el mateix rival per 11-21 i 14-21.

Altres títols i semifinals destacades

En alguns esports s’han aconseguit títols de menor nivell: en handbol masculí en la Copa de 2a Catalana la temporada 1999-2000, derrotant el Cornellà a doble partit, en voleibol femení l’equip del AE Boet va guanyar la lliga catalana de 2a superant l’Arenys per 3-0 la temporada 2005-06; en hoquei patins femení el CH Mataró va guanyar la Copa Generalitat de la temporada 2011-12 superant el Masies de Voltregà per 2-1.
També cal destacar que el Futsal Mataró ha disputat dues semifinals de la Copa Catalunya del màxim nivell, caient a semifinals davant del primer equip del FC Barcelona: per 0-5 la temporada 2008-09 i per 2-7 la temporada 2019-20.