IluroSport » El salt amb perxa laietanenc se situa al màxim nivell estatal (1995-96)

El salt amb perxa laietanenc se situa al màxim nivell estatal (1995-96)

Records… núm 183

Feia ja un parell d’anys que l’escola de perxa del Centre Atlètic Laietània impulsada per l’entrenador Norbert de Haro, mataroní i exatleta del club, havia començat a donar els seus fruits, quan l’any 1993 Gabriel Martínez, encara a la seva etapa juvenil, ja havia estat capaç, de batre el rècord de Mataró amb un salt de 4,52 m, que millorava en un centímetre la marca que posseïa en Xavier Consegal, el que havia estat entrenador del club. Però la millora més espectacular d’en “Gabi” va arribar durant l’any 1995 i a partir d’allà els èxits de la perxa mataronina donarien constantment que parlar.

Gabriel Martínez supera els 5 metres

En Gabriel Martínez va néixer a Mataró el 10 de febrer de 1977 i a finals de 1994 era una de les esperances catalanes de la difícil especialitat del salt amb perxa, a la qual es va dedicar orientat per Norbert de Haro, després d’haver provat les tanques i el salt d’alçada, i ja era la principal figura de l’atletisme mataroní, en haver establert el rècord local amb un salt de 4,92 m.

Gaby Martínez / Foto: El Tot Mataró

El seu progrés el va portar a ingressar al CAR de Sant Cugat, amb la “beca Teresa Maria Roca” que li va concedir el Patronat Municipal d’Esports. Allà va entrenar a les ordres de Hans Ruf i al costat d’atletes del prestigi de Javier García Chico, medallista a Barcelona-92. Dues sessions diàries d’entrenament van començar a donar aviat els seus fruits i en un control va millorar un centímetre la seva marca. La barrera mítica dels cinc metres estava ben a prop i va ser traspassada el dia 21 de gener amb un salt de 5,10 m en un altre control celebrat al mateix recinte cobert del CAR de Sant Cugat. Aquesta marca ja li va significar la mínima per als Campionats d’Europa Júniors i per als Campionats Estatals Absoluts.

Rècord d’Espanya cadet femení per Laura Garcia

En aquell mateix control i demostrant que l’escola de perxa mataronina no s’aturava, l’atleta cadet Laura Garcia va establir amb una marca de 2,80 m un nou rècord estatal de la seva categoria en pista coberta. Aquesta atleta durant el mes de febrer es va proclamar campiona d’Espanya cadet en pista coberta amb un centímetre més, i ja durant l’inici de la temporada d’estiu va establir un nou rècord d’Espanya cadet a l’aire lliure amb 3,10 m. Aquesta especialitat, en categoria femenina, estava començant i els records pujaven de forma molt ràpida.

Laura Garcia va ser la primera perxista mataronina que va destacar a alt nivell / Fotos: Butlletí CA Laietània

5,40 m: un rècord de nivell internacional

Gabriel Martínez en la primera competició important de l’any es va haver de conformar amb el subcampionat d’Espanya júnior en pista coberta amb 4,90 m, per darrere de Montxu Miranda.

Ja a la temporada d’estiu Gabriel Martínez es va proclamar campió de Catalunya júnior (5,00 m) i subcampió d’Espanya júnior novament amb 5 metres justos, però pocs dies després en un míting va establir un nou rècord de Mataró amb 5,13 m. La seva forma era excel·lent i l’explosió va arribar a la segona edició del Míting Ciutat de Mataró que va organitzar el C.A. Laietània el dia 12 de juliol en memòria dels seus exatletes Teresa Ma Roca i José Antonio Estivill.

Amb un gran nivell de participació en la prova de salt en perxa on competien Garcia Chico (5,75 m de marca personal), José Manuel Arco (5,70) i Alberto Ruiz (5,60), l’ambient es va anar escalfant amb altres proves. Es van viure uns excepcionals 800 metres amb nou rècord d’Espanya júnior a càrrec d’un jove Reyes Estévez que començava a despuntar i que va registrar 1:47.20, un bon salt d’alçada amb el colombià Mayo pujant fins a 2,24 m, mentre el laietanenc Marc Pagès després de saltar 2,06 m provava sense èxit un nou rècord local situant el llistó en 2,12 m, i una alegria per a una altra promesa de l’atletisme local, Edu Pérez, que amb un salt de 15,22 m en triple salt va assolir la mínima per als europeus júniors.

Però a poc a poc el centre d’atenció d’aquell festival atlètic va ser el salt amb perxa. El jove Gabriel “Gaby” Martínez, amb els seus 18 anys, no es va arronsar davant les figures que tenia al costat. Va començar saltant a 5 metres, després va passar a 5,20 m, on va establir un nou rècord local al primer intent, i quan la tarda ja començava a caure el va pujar fins a 5,30 m. Hans Ruf i Norbert de Haro no se’n sabien avenir, ja que havia millorat la seva marca en 17 cm.

Gaby Martínez / Fotos: El Tot Mataró

Però quan ja s’havien encès els focus i en un segon intent una mica afortunat, es va enlairar per damunt dels 5,40 m, va fregar el llistó, però aquest es va mantenir al seu lloc i així el rècord local va situar-se en un registre de nivell internacional. Només Javier García Chico, que va superar els 5,70 m i va intentar un nou rècord d’Espanya amb 5,76 m, va saltar més que el mataroní que d’aquesta manera es va fer amb el segon lloc en una competició de gran nivell.

Garcia Chico saltant els 5,70 m / Foto: El Tot Mataró

Ricard Fernández el fondista canetenc que corria a les files del CA Laietània va ser l’únic guanyador local de la reunió, imposant-se a la prova dels 5.000 metres per davant de destacats atletes com JR Muñoz, Pere Arco, José Ríos o Víctor Morente, i establint amb 13:58.23 un nou rècord local, després de trencar la barrera dels 14 minuts per primera vegada.

Desè lloc als europeus júniors

Potser el fet de competir a casa havia fet que Gabriel Martínez rendís a un nivell superior a l’esperat, i posteriorment ni als Campionats d’Europa júnior ni als Campionats d’Espanya absoluts va estar a aquell nivell. A Budapest es va haver de conformar amb la desena plaça amb 5 metres justos i a Madrid va quedar setè amb una marca de 5,10 m. Va participar també en l’encontre dels Quatre Motors, però ja lluny de la seva millor forma només va poder ser segon amb 4,80 m.

Gaby Martínez amb el discòbol que premia l’atleta més destacat del Laietània / Foto: Butlletí CA Laietània

Durant la temporada, l’escola de perxa va anar descobrint promeses i així Lluís Miquel Barba, amb un salt de 3,60 m, va quedar campió de Catalunya infantil, amb triplet laietanenc junt amb Joan Planas i Robert Villà, dos saltadors que més endavant arribarien a altes cotes. En els campionats d’Espanya cadets, un altre Gabriel, en Méndez, que ja tenia 4,40 m, va quedar tercer.

També van tenir grans actuacions les saltadores laietanenques, i fins i tot Laura García que, com hem dit, havia establert un rècord estatal cadet es va veure superada per Mònica Delgado, que va ser segona als campionats d’Espanya cadets amb 3,02 m.

L’any 1996 continua el progrés general

L’any següent van continuar els èxits de la perxa mataronina, igual que seguirien en els posteriors. En Gaby Martínez, en molt bona forma a la temporada hivernal, va establir amb 5,25 m un nou rècord d’Espanya júnior en pista coberta, quedant campió de Catalunya i d’Espanya júnior. A l’aire lliure va quedar campió d’Espanya júnior i sisè absolut. Va anar als Mundials júniors, però problemes físics li van impedir saltar al seu màxim nivell, que li haurien pogut donar fins i tot una medalla. A finals d’any, competint amb la selecció catalana, va guanyar l’encontre dels Quatre Motors amb 4,80 m. El seu company Gabriel Méndez va quedar campió de Catalunya juvenil (4,42 m) i subcampió d’Espanya de pista coberta.

Mònica Delgado estableix el rècord estatal absolut

Però la gran sorpresa la va donar Mònica Delgado, que ja havia començat a despuntar l’any anterior i que és l’atleta que surt a la foto de portada d’aquest article en un dels seus salts. Encara en edat juvenil, va quedar campiona de Catalunya i d’Espanya de la seva categoria en pista cobreta amb 3,25 m, per davant de Laura Garcia, i a l’inici de la temporada a l’aire lliure, va establir un nou rècord estatal absolut amb un registre de 3,51 m obtingut al Critèrium Josep Campmany a Barcelona.

Mònica Delgado en el míting Ciutat de Mataró / Foto: cedida per Guillem Pera

No li va durar massa temps, perquè Naira Larrea va saltar 3,55 m pocs dies més tard. Tanmateix, el seu nom va quedar inscrit a l’historial estatal d’aquest prova. Ella era la segona atleta mataronina en inscriure el seu nom en les taules de rècords estatals absoluts, 27 anys després que ho hagués fet per primera vegadaTeresa Maria Roca en salt d’alçada. Posteriorment, va quedar campiona de Catalunya, subcampiona estatal juvenil i cinquena als estatals absoluts, i en els anys següents com ja veurem en un altre número va continuar la seva progressió.

Ben aviat també va sorgir una altra perxista destacada. Va ser Juliana Esperalba que a la temporada d’estiu va quedar campiona de Catalunya cadet, repetint èxit als d’Espanya on va batre el rècord estatal de la categoria amb 3,41 m.

Juliana Esperalba abans del salt, en l’enlairament i superant el llistó

L’atletisme mataroní vivia un gran moment, sobretot al Centre Atlètic Laietània, i el salt en perxa no era l’única especialitat destacada. En el pròxim número farem una repassada general a aquells bons anys.