IluroSport » El voleibol femení viu molts bons anys, fins que el Recomat desapareix (1977- 1986)

El voleibol femení viu molts bons anys, fins que el Recomat desapareix (1977- 1986)

Records… núm 168

El col·legi Jaume Recoder va ser una esplèndida pedrera de jugadores de voleibol femení gràcies a l’esplèndida tasca desenvolupada en aquell centre escolar per la mestra Josefa Fernández. Els bons resultats en l’àmbit escolar, on arribaren fins al subcampionat provincial, van col·laborar al fet que fructifiqués la idea de federar un equip, i així va néixer el Recomat (nom que fusionava Recoder i Mataró) a finals de l’any 1977, però la seva supervivència igual que la d’altres esports no seria fàcil.

Recomat el primer club de voleibol de la nostra ciutat

En els Records-32 ja havíem parlat d’aquella primera temporada en la qual l’equip del Recomat va acabar en el quart lloc del campionat provincial, tot i jugar amb moltes jugadores juvenils, algunes de les quals, com Eva Armengol, Paqui Bravo i Ana Caballero van ser cridades a la selecció catalana de la seva categoria. La tasca començava a donar els seus fruits. Però aquesta bona tasca no acabava de trobar el reconeixement necessari entre els aficionats i les institucions, i Josefa Fernàndez topava amb molts inconvenients perquè el progrés del seu equip fos el que hauria pogut ser.

Festival Internacional al Palau

A finals de 1971, com també s’explicava en l’episodi citat abans dels Records, molts aficionats mataronins que ompliren el Palau Josep Mora havien descobert les excel·lències del voleibol i havien vibrat amb les evolucions dels millors jugadors júniors europeus en el Campionat d’Europa d’aquella categoria.

El mes de gener de 1980 la Federació Catalana, tot recordant la magnífica acollida que s’havia donat a Mataró a aquella competició, va portar a la mateixa instal·lació un festival internacional amb la presència de l’equip femení del CSKA de Moscú enfrontat a la selecció espanyola júnior, i també de les seleccions masculines d’Àustria i Portugal enfrontades a les seleccions júnior i juvenil espanyoles. No obstant això, en aquesta ocasió el públic va donar l’esquena a aquest magnífic esport que és el voleibol i l’espectacle no va tenir el calor ambiental necessari.

L’equip juvenil obté el sisè lloc estatal

Tanmateix, Recomat va continuar treballant, i el seu equip juvenil es va classificar per a la fase de sector del campionat d’Espanya de la temporada 1980-81, després d’eliminar l’Hispano Francès. A Vitòria es va trobar amb els campions d’Àlaba, Guipúscoa, Astúries i Santander, i a tots quatre els va derrotar per 3 a 0, aconseguint evidentment el passi a la segona fase. Aquesta es va celebrar a Santander i allà tres victòries més contra Astúries (3-0), Santander (3-2) i Palència (3-1) van classificar per a la fase final.

L’equip del Recomat l’any 1981 a Santander / Foto: @quiteriaga

Amb Ricard Martínez com a entrenador l’equip format per Eva Casado, Eva Armengol, Dolores Morales, Elvira Sànchez, Kity Guirao, Montse Vinardell, Marta Vilajoana, Trini Plaza, Ana Maria Vegas i Encarnació Albert, va anar cap a Saragossa a jugar la fase final. A la primera fase es va perdre contra Utrera (Sevilla) per 1-3, contra el Santa Isabel de Barcelona per 0-3 i contra el Longchamps de Gijón, que seria subcampió d’Espanya, per 2-3 després de 127 minuts de joc. En els encreuaments finals van derrotar el Xàtiva per 3-0 i en el partit pel 5è i 6è lloc van pedre novament contra Utrera per 3-0, per acabar en el sisè lloc final.

Per la seva part, l’equip sènior, format amb majoria de jugadores juvenils, després de la competició de 1a Provincial, es va classificar per la final de la Copa Catalana i en ella van derrotar el Santa Isabel per 3-1 aconseguint el títol de l’any 1980.
L’equip, que jugava habitualment a la pista del Casal de Joventut, a poc a poc es va anar fent un lloc entre els millors equips catalans. La temporada 1980-81 va quedar subcampió de la 1a Provincial per darrere de l’AES Barcelona, i només la posterior derrota davant de Llars Mundet per 3-2 en la promoció va impedir l’ascens.

L’equip sènior juga el campionat d’Espanya de 2a

Equip del Recomat de l’any 1981-82 / Foto: Arxiu JGC

La temporada 1981-82 va començar una lliga interprovincial catalana. L’entrenador Ricard Martínez va treballar de valent i Recomat va quedar campió de grup imbatut. A la fase final es va perdre davant de l’Hospitalet quedant subcampiones. Formaven l’equip Soto, Guirao, Casado, Amengol, Morales, Carbonero, Plaza, Vegas, Gorjón i Vinardell.

Després Recomat va anar a Segòvia per jugar la fase de sector del Campionat d’Espanya de 2a categoria. Van derrotar Salamanca (3-0) i Avila (3-0) però la derrota davant del campió madrileny (0-3) va tallar el pas a les finals.

A la Copa van derrotar per 3-0 l’Hospitalet, que havia estat el campió de la lliga provincial, i Recomat va acabar imbatut la fase prèvia. Però els dos primers havien de disputar la final, i en el partit decisiu, jugat al Palau Josep Mora, l’Hospitalet, més experimentat, es va imposar per 3-1.

Campiones provincials i de grup de 2a Estatal

La temporada 1982-83 va portar un altre excel·lent balanç. A la primera fase del campionat provincial el Recomat va acabar imbatut i després a la segona fase es va proclamar campió provincial superant l’Hospitalet, el Sabadell, el Collserola i l’Oreneta.

Més tard es va jugar la nova competició de 2a Divisió Estatal i el Recomat va acabar campió imbatut del seu grup, superant l’Avap Girona, Mollerussa, Cornellà, Tortosa, i perdent només un set. Formaven l’equip Armengol, Guirao, Carbonero, Plaza, Vinardell, Casado, Morales, Caballero i Vegas, que van anar a Xàtiva a la fase de sector, caient eliminades en perdre els tres partits davant Cervantes València (1-3), l’Hospitalet (2-3) i Xàtiva (1-3).

L’Escola Jaume Recoder un viver inesgotable

Per sota, les generacions de l’Escola Jaume Recoder, viver inesgotable, continuaven jugant a voleibol i l’equip infantil va quedar segon als Jocs escolars de Catalunya. S’anava assegurant el futur i aquest equip l’any 1984 com a cadet del Recomat va quedar campió provincial, anant al campionat d’Espanya a Almacelles on va perdre davant Salesianes de València i l’Almacelles, derrotant l’Osca.

La Federació Catalana, sabedora de la qualitat de la pedrera mataronina, va enviar la jugadora internacional Cecilia del Risco de l’Espanyol, a impartir cursets a les joves promeses, i l’any 85 en juvenils Recomat va aconseguir el subcampionat català perdent a la final davant del Santa Isabel. L’equip el formaven majoritàriament jugadores cadets, una de les quals, Teresa Giménez, va ser cridada a la selecció catalana.

El Recomat promociona a Divisió d’Honor i aconsegueix el títol de Lliga Catalana

De tota manera les bones campanyes realitzades no impedien, o fins i tot col·laboraven pel fet d’haver de viatjar més, que Recomat continués amb problemes econòmics per sobreviure… tot i les subvencions federatives que rebia. Per sort l’any 1984 es va obtenir el suport d’Audio Systems.

L’equip sènior va jugar el campionat de 2a Estatal, enfrontat a Viladecans, Voleibol Vent Palma, Costa Calvià Palma i Hispano Francès, quedant campió de grup novament, accedint a la fase de sector que en aquesta ocasió van superar per average derrotant el Vent de Palma (3-0) i tot i perdre davant l’Hospitalet (1-3).

A la fase final, en la qual es disputava l’ascens a Divisió d’Honor el Recomat va quedar en quart lloc perdent davant Pereda Santander (0-3), Universidad de Granada (2-3) i Cervantes València (2-3). Es demanava urgentment una pista en condicions per aquestes noies que tan bon paper estaven fent, però costava que arribés…

L’equip del Recomat de la temporada 1984-85, amb Ricard Martínez i Josefa Fernández, ja al Pavelló de l’Eusebi Millan / Foto: El Tot Esport

La temporada 1984-85 es va jugar novament en una duríssima lliga de 2a Estatal contra l’Hospitalet, Begur, Lleida, Bombers Barcelona, Collserola i Maó, en la qual Recomat va tenir una actuació fluixa. Però després es va disputar la Lliga Catalana on jugaven tots els equips catalans amb excepció d’Espanyol i Hispano Francès, els dos equips que aleshores estaven a la Divisió d’Honor estatal. El Recomat va acabar aconseguint el títol en una ratxa final espectacular, quan ja es jugava al Pavelló Eusebi Millán, i ho van fer derrotant a la final el Bombers de Barcelona per 3-1.

La temporada següent es va arribar novament a la final de la Lliga Catalana perdent davant del Sabadell per 3-0. Les jugadores d’aquelles magnífiques temporades de Recomat van ser Eva Armengol, Montse Vinardell, Marta Carbonero, Kity Guirao, Dolores Morales, Maria Lluisa Sànchez, Juana Montes, Susi Alsina, Ana Vargas, Teresa Giménez, Angela Leo, Elvira Garcia i Montse Torres.

Un dels últims equips del Recomat, acompanyades per Ricard Martínez, Josefa Fernández, Andreu Puig (gerent d’Audio Systems) i Ana Torrent / Foto: El Tot Esport

Josefa Fernàndez i la seva col·laboradora Anna Torrent, així com l’entrenador Ricard Martínez, afirmaven que si hi hagués hagut més suport econòmic i humà, a Mataró hi hauria pogut haver un dels millors equips d’Espanya. Però no va ser així i en acabar aquella temporada va desaparèixer el Recomat.

El voleibol no va morir a la nostra ciutat, ja que va passar a la tutela de l’AE Pla d’en Boet, que també va inscriure un equip masculí i va començar a desenvolupar la seva tasca en aquest esport que, com havíem vist també en el cas del bàsquet, havia tingut moments bons i també molts problemes durant els anys vuitanta. En el pròxim número parlarem d’un altre esport que també estava en una situació semblant.