IluroSport » La base del Joventut Handbol Mataró assoleix èxits i retornen els equips sèniors (1988-93)

La base del Joventut Handbol Mataró assoleix èxits i retornen els equips sèniors (1988-93)

Records… núm 186

En els números anteriors d’aquests Records hem vist com el bon treball realitzat a la base va proporcionar molts èxits a l’atletisme mataroní durant els anys noranta. També en aquella època es va treballar de valent a l’esport de l’handbol, on el Joventut Handbol Mataró que presidia Josep Nonell s’havia quedat sense equips masculins (veure Records-113), i fins i tot sense equip sènior femení, després d’haver intentat sense sort pujar a la màxima categoria estatal (veure Records-71). Tanmateix, es mantenia la il·lusió gràcies als èxits que li proporcionaven els equips femenins de base.

1988-89: El cadet femení campió de Catalunya i el juvenil subcampió

A finals de la temporada 1987-88 en què l’equip sènior femení havia fet el tercer intent consecutiu de pujar a la Divisió d’Honor estatal, l’equip juvenil que preparava Pedro Cruz va guanyar el Trofeu Federació derrotant per 14-11 el Castelldefels i el cadet va quedar campió provincial. Aquest equip l’entrenava Juan Sànchez, un tècnic que durant els anys següents seria fonamental en la promoció de l’handbol a la nostra ciutat, i que per aquest motiu seria premiat a la Nit de l’Esport de l’any 2002, com a millor tècnic de la nostra ciutat.

L’equip cadet femení campió provincial 1987-88: Amelia Porras (delegada), Esther Huguet, Sandra Miñarro, Carmen Gómez, Ma José Alcalà, Belén Hernàndez, Lourdes Huguet, Núria Moreno, Cristina Bote i Juan Sánchez (entrenador) drets; Diana Hernàndez, Cristina Garcia, Isabel Bustos, Ma Carmen Guerrero, Pepi Benítez, Esther Ródenas i Yolanda Rodríguez (ajupides) / Foto: JHM

La temporada 1988-89 el Joventut, que comptava amb el patrocini de Gèneres de Punt Collie, va eliminar l’equip sènior femení, emigrant les jugadores a Llavaneres, igual que havien fet molts dels nois. No obstant això, el treball va continuar per tal de construir a poc a poc un equip potent sortit de la mateixa pedrera local, sobretot centrat en la branca femenina. Així l’equip juvenil, amb Pedro Cruz d’entrenador, va obtenir el subcampionat català i va anar al campionat d’Espanya on va caure a la fase de sector. Formaven l’equip: Olga Saché, Mercedes Corrales, Silvia Valle, Esther Ródenas, Maribel González, Pepi Benítez, Isabel Latorre, Loli Martínez, Raquel Garcia, Mercedes Sánchez i Ágata Gracia.

L’equip juvenil subcampió de Catalunya 1988-89 amb Pedro Cruz d’entrenador / Foto: JHM

Per la seva part l’equip cadet va proclamar-se campió de Catalunya superant el Cornellà per 19-14 a l’Hospitalet de l’Infant. Posteriorment, van superar la fase de sector, i van anar a la fase final del campionat d’Espanya a Pamplona, on van aconseguir el cinquè lloc estatal, perdent davant de Santander i Basauri i superant l’Elx. Formaven l’equip: Sara Pérez de Tudela, Diana Hernàndez, Isabel Bustos, Cristina Gracia, Mari Carmen Gómez, Àgata Gracia, Maria José Taghzouti, Belen Hernàndez, Sandra Miñano, Ma José Alcalà, Meritxell Solé, Eugènia Batlle, Lidia Bonilla i Isabel Castro. L’entrenador era Antonio Gracia.

L’equip cadet que va quedar campió català i cinquè d’Espanya / Foto: JHM

1989-90: El juvenil femení tercer lloc estatal

La temporada 1989-90 va retornar l’equip sènior del Joventut Mataró jugant a 1a Catalana sota la direcció de l’entrenador barceloní Antonio Gracia i amb un equip molt jove, amb moltes juvenils. El projecte no va fructificar i la temporada següent es va desfer novament el primer equip.

Aquella temporada l’equip juvenil, que entrenava el mateix Antonio Gracia va quedar subcampió català, en quedar segon a la fase final superat per golaverage per l’OAR Gràcia, després d’haver empatat a 9 amb aquest equip. Això va permetre que l’equip pogués jugar el campionat d’Espanya quedant primer al sector de Pamplona, superant Saragossa, Oberena i Basauri, i després jugant la fase final a Elx, on van obtenir el tercer lloc estatal derrotant en un emocionant partit l’equip amfitrió per 13-12. Abans havien derrotat el Palos per 17-16 i havien perdut davant del Leganés per 14-12.

L’equip juvenil a Elx / Foto: JHM

Van formar l’equip: Olga Saché i Sara Pérez de Tudela porteres; Sílvia Valle, Meritxell Solé, Maribel Gonzàlez, Eugènia Batlle, Esther Ródenas, Agata Gracia, Pepi Benítez, Loli Martínez, Belén Hernàndez, Mònica Gracia. Les sis primeres citades van anar a la selecció catalana.

1990-91: Títol català juvenil femení a l’Eusebi Millan

La temporada 1990-91 va retornar a la competició un equip juvenil masculí, ja que el club no abandonava la idea de recuperar en un futur immediat la categoria masculina, però de moment els èxits arribaven per part de les noies. Així, a començament de l’any 1991, Olga Saché, Maribel Gonzàlez i Raquel Garcia, formant part de la selecció catalana, es van proclamar campiones estatals, mentre que les cadets Rosa Bujalance, Yolanda Holguín, Mònica Casillas, Irene Parra i Sally N’Diaye van quedar subcampiones.

L’equip juvenil femení va tenir com a entrenador al santanderí Juan Carlos Maestro i, després d’una gran temporada, van arribar a la final catalana. Aquesta es va jugar el dia 24 de març al pavelló Eusebi Millan enmig d’un ambient sensacional, que va fer que les grades quedessin petites. El títol català va ser per a les mataronines després de superar el Catafels (fusió del Catalunya i el Castelldefels) en el qual figuraven l’entrenador i algunes jugadores que la temporada anterior havien estat a Mataró.

El partit va acabar amb empat a 13 i a la pròrroga es van imposar les locals per 18-16. Formaven l’equip: Olga Saché (amb una actuació sensacional) i Sandra Rodríguez porteres; Sílvia Valle, Esther Ródenas, Maribel Gonzàlez (que fou la màxima golejadora), Raquel García, Loli Martínez, Belén Hernàndez, Isabel Bustos, Carmen Gómez, Maria Molina, Sónia Lavado, Raquel Miras i Isabel Giménez.

Les campiones de Catalunya: Isabel Giménez, Raquel Garcia, Silvia Valle, Maria Mollina, Belén Hernández, Maribel Gonzàlez, Loli Martínez, Sandra Rodríguez (dretes), Esther Ródenas, Carmen Gómez, Sònia Lavado, Isabel Bustos, Raquel Miras i Olga Saché (ajupides) / Foto: JHM

Posteriorment, van anar al campionat d’Espanya a Pamplona i allà no van tenir sort perquè van quedar fora de la fase final per golaverage en un triple empat amb Elx i Videvieta que es va resoldre a favor de les alacantines, que van trobar en el darrer partit moltes facilitats per part de l’equip rival que ja estava eliminat. Un fet que, curiosament i malauradament, es repetiria uns anys més tard amb l’equip juvenil masculí del Joventut Collie i també a la capital navarresa.

L’equip cadet, per la seva part, va quedar campió provincial i subcampió català superat en la final pel Perelló tarragoní.

1991-92: De nou sènior masculí al JH Mataró, i el femení juga a 1a Catalana agafant la plaça de l’HC Llavaneres

La temporada 1991-92 va començar amb el retorn de l’handbol masculí sènior a la nostra ciutat i amb l’equip jugant a 2a Territorial amb Juan Sànchez d’entrenador. La temporada va ser bona i l’equip va quedar campió de grup obtenint l’ascens a 1a Territorial, i després va aconseguir el títol de 2a Territorial contra Les Franqueses, equip al qual van derrotar per 27-19 a casa, i 20-24 a fora. Formaven l’equip: Dani Planas i Jordi Mompart porters, Olayo Romero, Antonio Recarey, Jesús Taghzouti, Bujalance, Carlos Angel, Luís López, Juan Notario, Marc Molina, Alberto Trujillo, David Trujillo, Juan Cañadas i Sergi Gómez (màxim golejador de l’equip).

L’equip sènior del Joventut Mataró dela temporada 1991-92 / Foto: JHM

També va haver-hi sènior femení, que va jugar a 1a Catalana, per la cessió dels drets esportius de l’HC Llavaneres, i actuant el primer any sota el nom de Llavaneres Joventut Mataró. L’entrenador era Juan Carlos Maestro i la plantilla estava formada per la majoria de jugadores que s’havien proclamat campiones de Catalunya juvenils aquell mateix any, completant-la jugadores que ja havien estat al club com Isabel Latorre, Esther i Lourdes Huguet, Cèlia Navarro i Yolanda Galvany, i que en la temporada anterior havien jugat al Llavaneres.

Van acabar la temporada a 1a Catalana (categoria equivalent a l’actual Lliga Catalana i que era el tercer nivell estatal) en cinquè lloc d’un grup de dotze, per darrere de Martorell, OAR Gràcia de Sabadell, Vilafranca i Sant Joan Despí, després de remuntar uns fluixos inicis de competició.

El Joventut fa un pas endavant, amb Josep Nonell a la presidència

El mes de març de 1992 el Joventut, sempre amb Josep Nonell a la presidència, va presentar una nova Junta que començava amb moltes ganes de recuperar a poc a poc el terreny perdut en els deu anys que el club no havia tingut equip masculí. I el camí es considerava que passava per potenciar el treball a la base i també els Jocs Escolars. D’aquesta manera un “Pla de la Millora per a l’handbol” signat amb el Patronat va ser el detonant per a l’expansió d’aquest esport a la nostra ciutat.

Josep Nonell presidiria durant molts anys el JH Mataró

En un bon intent de recuperar gent per a l’handbol, un dels primers actes organitzats per la nova junta va ser la d’una trobada d’exjugadors que es va celebrar al Pavelló Eusebi Millan, i que es va celebrar el mes de juny, amb partits veterans tant de masculins com de femenines.

Les ex-jugadores i ex-jugadors que van gaudir de l’handbol després d’uns quants anys d’abstinència / Fotos: El Tot Esport

1992-93: El sènior masculí juga a 2a Catalana

A final de la temporada 1991-92 van començar les converses per tal de poder agafar la categoria de Segona Catalana masculina que posseïa l’HC Llavaneres. Va ajudar el fet que a poc a poc l’equip llavanerenc havia anat perdent potencial en anar plegant els jugadors mataronins que l’havien mantingut durant quatre anys a 1a Catalana, una categoria que en aquells temps era el tercer nivell estatal, només per sota de la Divisió d’Honor i la 1a Estatal durant quatre anys. Finalment, es va acabar fent el tracte amb el club de la veïna vila, que presidia Santi Blanco, que anys enrere havia jugat a EC Mataró i als Lluïsos.

Així el Joventut Handbol Mataró va poder jugar a 2a Catalana la temporada 1992-93, seguint amb Juan Sànchez d’entrenador i amb la incorporació d’alguns jugadors provinents del Llavaneres com Miquel Carrión, Joan Soler, Jaume Pera, David Rubiño, Ramon Ramírez, Abel Burset, Javi Magro i Pedro Salazar. La primera fase va ser bona, però dues ensopegades van deixar fora l’equip de la fase d’ascens i el va enviar a la fase de descens, salvant-se pels pèls del descens amb un empat a Martorell a la darrera jornada.

L’equip femení el va entrenar Eusebi Bosch i va tenir les reincorporacions d’Amèlia Porras i Estel Serra, després del seu pas pel Llavaneres, i també de la jove portera Maria José Bujalance. La campanya va ser bona i després de quedar primeres de grup, van quedar en el quart lloc final a la 1a Catalana, per darrere de Castelldefels, Pau Casals de Sabadell i Tarragona.

Curiosament, aquella temporada la base no tindria èxits destacats, però aquests no tardarien a arribar novament. Es complien ja 40 anys d’handbol a la nostra ciutat i el club Joventut Handbol Mataró s’havia fixat com a meta situar el club a l’elit catalana abans de les Noces d’Or i a poc a poc ho aniria aconseguint, com veurem en el pròxim número.