IluroSport » Forta progressió al Club de Tennis Mataró, amb l’equip femení pujant a la 2a Estatal (1985)

Forta progressió al Club de Tennis Mataró, amb l’equip femení pujant a la 2a Estatal (1985)

Records… núm 174

Com si la idea de construir unes noves instal·lacions hagués estat un petit “big-bang”, a partir d’aquell moment l’expansió del Club de Tennis Mataró no es va aturar i va continuar creixent també durant els vuit anys de presidència de Ramon Roca, que l’any 1987, rebria un homenatge per la seva esplèndida tasca. Ben segur tots aquells que col·laboraren amb ell en la bona marxa esportiva de l’entitat, van quedar contents de “cultivar” el tennis, amb bons fruits, a la ciutat i a la comarca, i situar el club entre els més destacats del tennis català tant en l’àmbit organitzatiu com de resultats. En aquest número, després d’haver vist en l’anterior de la figura de David de Miguel, veurem com la resta de jugadors de l’entitat també anaven progressant.

La Junta de CT Mataró en l’homenatge a Ramon Roca del 1987 / Foto: El Tot Esport

Amunt i avall, però acabant a 1a Divisió Estatal

Feia un parell d’anys que Club Tennis Mataró s’havia fet un lloc en el Campionat d’Espanya de 2a Categoria, gràcies a la incorporació al primer equip d’associats formats a clubs barcelonins i que estaven entre les millors raquetes catalanes, quan l’any 1980 la direcció tècnica del club va decidir apostar per la joventut del club. Llavors, en el campionat estatal no van poder evitar el descens després de guanyar el CT Santander, però perdent davant València, Club de Campo de Madrid i Saragossa.

Tot i ser cadet, i com ja vam veure en el número anterior, David de Miguel ja era el número 1 de l’equip sènior de CT Mataró i havia de fer autèntiques filigranes per poder ser als campionats individuals i formar part de l’equip en els seus compromisos. Per exemple va guanyar el Trofeu cadet de Las Palmas pocs dies abans que CT Mataró superant per 5-4 el Banyoles aconseguís un lloc de finalista en el Campionat d’Espanya de 3a Categoria de l’any 1981, després d’haver superat abans a Náutico de Tenerife (7-2).

En la final davant del potentíssim equip del Club de Campo de Màlaga, es va cedir sense obtenir ni un sol triomf. Tanmateix, l’equip format per David de Miguel, Francesc Teixidó, Francesc Gallemí, Isidre Campoy, Jordi Font i Eduard de Miguel, va rebre el Jolaseta de Bilbao el mes de març de 1982 i el va superar clarament per 5-1 en la promoció, pujant novament a 2a categoria estatal.

L’any 1982 l’equip de CT Mataró va participar en el campionat de 2a Estatal derrotant l’Internacional de Madrid, però perdent davant Tarragona i Santander, cosa que va obligar a jugar una promoció a La Corunya, a la qual el CT Mataró no va acudir, baixant novament a 3a.

L’any 1983 amb un equip totalment rejovenit, on els cadets Tomàs Carbonell i Santi Mora i el júnior Ramon Pruna havien entrat per Gallemí, Teixidó i Eduard de Miguel, va quedar campió de grup superant el Betis (2-7), però la derrota davant del CT Pamplona va impedir l’ascens. Va ser l’any següent quan amb la mateixa formació CT Mataró va recuperar el lloc a 2a Estatal després de derrotar per 5-1 el Betis a la final estatal de 3a categoria.

L’any 1985 es va mantenir permetent-se el luxe de guanyar el Santander en el matx decisiu per 5-4 sense comptar ni amb De Miguel ni amb el cabrerenc Carbonell que tenien compromisos individuals. L’any 1986 De Miguel i Carbonell ja van faltar sempre perquè havien fitxat pel RCT Barcelona i novament es va baixar a 3a.
La categoria de plata es va recuperar l’any 1988, derrotant per 5-4 el Can Via de Barcelona en matx jugat a Mataró el mes de desembre. Jesús Sànchez ja havia substituït Jordi Font en el càrrec de director tècnic.

L’equip que va pujar a 2a amb Carles Aguilar, Oriol Tàpies, Jesús Sànchez (director tècnic de CTM), Joan Vila, Jordi Burillo i Marc Porta (entrenador) al darrere, i davant Gustavo López, José Luís Pozo (entrenador), Pablo Delmàs, Sagar Viñas i Vicky Baldovinos (entrenadora), al davant

I l’any següent, el 1989, es va aconseguir el cim… En el campionat de 2a es va superar el Betis, el RCT Zaragoza, l’Internacional de Madrid, passant a la final del campionat d’Espanya que es va jugar a Mataró davant l’Stadium Casablanca de Saragossa. L’equip mataroní tenia 18 anys de mitjana i estava format per Gonzalo López —que era el número 1—, Federico Sànchez, Sagar Viñas, Jordi Burillo, Gustavo López i Joan Vila. Tots van complir esplèndidament i les seves sis victòries individuals van evitar que s’haguessin de jugar els dobles, clavant un “matx en blanc” (6-0) als rivals aragonesos. L’equip aconseguia així l’ascens a 1a Categoria Estatal.

L’equip que va pujar a la màxima categoria estatal amb Jordi Burillo, Gonzalo López, Gustavo López, Jesús Sánchez (entrenador), Federico Sànchez, Joan Vila i Sagar Viñas / Foto: El Tot Esport

L’equip femení també arriba a la 2a Estatal

Per la seva part l’equip femení format per Imma Gurri, Leonor Viñolas, Montse Vintró i Anna Camps va jugar l’any 1980 el campionat d’Espanya de 3a amb meritoris triomfs sobre Múrcia, Hispano Francès, Montemar d’Alacant, que els va proporcionar el títol de campiones de grup, i després sobre el CT Vigo, abans de caure davant del Moraleja de Madrid, derrota que va impedir l’ascens de categoria.

L’any 1983 es van quedar prop de l’ascens en perdre davant del RCT Zaragoza per 3-2. Formaven l’equip Montse Vintró, Mònicas Viñas i Judit Bofill. L’ascens es va aconseguir l’any 1985 després de derrotar el Tarragona per 2-3, amb un equip format per Sílvia Jubany, Mònica Viñas, Àngels Vintró i Isamari Polo.

L’equip femení del 1985 amb Enric Vintró (capità), Mònica Viñas, Sílvia Jubany, Isamari Polo, Sònia Graupera, Montse Vintró i Àngels Vintró / Foto: El Tot Esport

L’equip femení del CT Mataró va mantenir-se a la 2a Estatal (també se’n deia Campionat d’Espanya B) tres temporades. La temporada 1986 superant per 5 a 0 al Moraleja de Madrid i l’any 1987 guanyant també per 5 a 0 en el partit decisiu davant el Jolaseta de Bilbao. Tanmateix, l’any 1988 es va baixar a la 3a Estatal, o categoria C, com es vulgui.

L’equip femení de l’any 1987 amb (d’esquerra a dreta) Gemma Magín, Mercè de Miguel (capitana), Ismari Polo, Sílvia Jubany, Montse Vintró, Ana Maria Díaz i Àngels Burillo / Foto: El Tot Esport

Torneig Internacional ATP a Mataró

El club tampoc es va quedar adormit en les seves tradicionals organitzacions, i a més va fer un pas endavant amb l’organització del primer Torneig Iluro ATP del Circuit Anella, durant el mes de juny de 1982. Es va veure un tennis d’altíssim nivell, com no s’havia vist mai a Mataró, i la victòria final va ser per al colombià Jairo Velasco, superant en la final a Martín Jaite. David de Miguel havia caigut en quarts davant l’australià De Witt.

Durant els tres anys següents se’n van disputar tres edicions més. L’any 1983 el va guanyar Josep Garcia del Polo. L’any 1984 va ser el millor de tots amb la participació de 100 jugadors i De Miguel es va plantar a la final després de superar jugadors com Pato Clavet o l’italià Arnellini, però en ella va cedir davant del neozelandès Derlin (6/4, 7/5). L’any 1985 es va celebrar l’última edició, sense participació local, i amb la victòria de l’argentí Rivera.

La base porta més títols: els infantils campions d’Espanya

Durant l’any 1980 el que possiblement més va il·lusionar a la gent del club va ser veure com l’equip aleví format per Tomàs Carbonell, Santi Mora, Antoni Luís, Óscar Pérez, Lluís Puig, Judit Bofill i Olga Sorribes, aconseguia el subcampionat català caient derrotat només davant del club degà del tennis català, el RCT Barcelona, per 3-6, en un matx disputat a les pistes mataronines.

Dos anys més tard, l’equip infantil mixt format per Tomàs Carbonell, Santi Mora, Eduard Iturralde i Mónica Viñas va obtenir ni més ni menys que el títol de campions d’Espanya en campionat celebrat a Mataró, després de superar RCT Santander, Sporting de Gijon, Montemar d’Alacant, CT València i al RCT Barcelona a la final (3-2). Abans a Vigo Tomàs Carbonell es va proclamar campió d’Espanya infantil superant a Javier Sànchez Vicario (4/6, 7/6 i 6/1), mentre que Santi Mora, fent parella amb Javier Sànchez, assolia el títol de dobles. Tots dos jugadors ja formarien part de l’equip estatal infantil.

L’any 1985 ja en categoria júnior Tomàs Carbonell va aconseguir el títol de campió d’Espanya, derrotant novament Javier Sànchez Vicario a la final, i també va guanyar el Campionat d’Espanya de 2a categoria i va formar part de l’equip estatal a la Copa Valerio i a la Sunshine Cup. Pel que fa a les noies Mònica Viñas va quedar subcampiona catalana júnior i va ser semifinalista en els absoluts.

Tomàs Carbonell

Aquell mateix any una nova generació formada per Gerard Pons, Joaquim Roca, Jordi Burillo, Helios Xaudaró, Joan Vila, Sílvia Jubany i Àngels Burillo va derrotar el RCT Barcelona per 2-5 fent seu el títol català infantil per equips.

L’equip infantil del 1985, amb Jordi Font (monitor), Jordi Burillo, Sílvia Jubany, Joan Vila, Joaquim Roca, Gerard Pons, Àngels Burillo, Helios Xaudaró, Gemma Magín i Toni Moure (entrenador).

I demostrant el bon treball que s’estava fent els triomfs van continuar: l’any 1986 Mònica Viñas i Sílvia Jubany van proclamar-se campiones catalanes júniors de dobles, i Santi Mora va guanyar el campionat d’Espanya de 2a Categoria; l’any 1988 Jordi Burillo va quedar subcampió estatal cadet i Gonzalo López va quedar subcampió d’Espanya júnior sobre terra i campió d’Espanya júnior en pista ràpida, anant posteriorment a l’Orange Bowl; l’any 1989 Gustavo López, germà de l’anterior, va quedar campió de Catalunya cadet, i dels més petits ja destacaven noms com Juliàn Alonso, jugador canetenc que arribaria al circuit internacional anys més tard, David Souto, Anna Cris Sans i Marina Hortelano, tots ells amb victòries importants en el circuit català aleví o benjamí.

Jordi Burillo en acció

Com es pot veure una activitat extensa i brillant, amb molts cognoms destacats que col·laboraren a enaltir el nom de CT Mataró. Un d’aquests cognoms ens portarà a recordar uns bons anys d’un altre esport emblemàtic de la nostra ciutat. Però això serà en el pròxim número…